Bibi Johns

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bibbi Johnsson i Göteborg 1951 strax innan resan till USA med Svenska Amerika Liniens M/S Gripsholm.

Gun Birgit Bibi Johns (uttal: /jɔns/[1]), tidigare Pfleghar, ursprungligen Gun Birgit Johnsson, född 21 januari 1929 i Arboga stadsförsamling, är en svensk sångerska och konstnär.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bibi Johns föddes i Arboga. Hon började sin karriär tidigt, sjöng på skolavslutningar hemma i Arboga och debuterade som trettonåring på ett Barnens dag-evenemang. Efter avslutad skolgång sökte hon till konstskola för att utbilda sig till reklamtecknare. I Stockholm kom hon i kontakt med den musikaliska showgruppen Vårat gäng, där hon debuterade 1946[1] och därefter kom att turnera med i ett och ett halvt år. Sedan följde engagemang som vokalist hos Carl-Henrik Norin och senare hos Thore Swanerud.

1951 reste hon till USA där hon fick engagemang på en nattklubb. Hon kom i kontakt med skivbolaget RCA Victor och fick sitt artistnamn Bibi Johns. Efter något år i USA lockades hon över till Tyskland där hon snabbt gjorde karriär. Bibi Johns var den första i raden av svenska schlagersångerskor som gjorde succé i Tyskland, och det är främst hennes tid i Tyskland under 1950- och 60-talen[1] som givit henne berömmelse. Under åren i Tyskland medverkade hon även i 20-talet filmer.[1]

I början av 1960-talet kom hon hem till Sverige för att turnera i folkparkerna och spela revy på Liseberg. På hemmaplan fick hon nu skivframgångar med låtar som Leka med elden, Bröllopet och Bibbi's Bossa Nova.

Men det är i Tyskland Bibi Johns har haft sina allra största framgångar. Hon har varit programledare för flera tyska TV-program. Hon har även lett program i engelsk TV. Hemma i Sverige var hon programledare för Melodifestivalen 1983, eftersom den stora festivalen skulle gå i Tyskland det året.

Bibi Johns har även gjort karriär som konstnär. 1975 började hon på konstskola i München och har sedan haft utställningar i flera tyska städer.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Edström, Karl-Olof: Bibi Johns i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 9 juni 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]