Bibi Rödöö

Från Wikipedia
Bibi Rödöö
Bibi Rödöö 2019.
Född5 september 1960 (63 år)
NationalitetSvensk
UtbildningJournalistlinjen på Stockholms universitet
Yrke/uppdragRadioproducent
HemortStockholm

Birthe Christina Rödöö, känd som Bibi Rödöö, född 5 september 1960 i Stockholm, är en svensk journalist och radioproducent.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Efter studier på Handelshögskolan tog Rödöö examen på Journalisthögskolan i Stockholm 1985. Rödöö var en av programledarna inför starten av TV4 och har sedan 1985 arbetat på Sveriges Radio.[1] Först som reporter på Nyhetsmorgon och Radio Stockholm, sen reporter och rikskorrespondent på Dagens Eko. Därefter producent på Förmiddag i P1, Kanalen, Studio Ett, och chef och programledare för Klarspråk. Under åtta år producent och överdomare i På minuten. Programchef för Sommar i P1 sedan 1997 och Vinter i P1 sedan nystarten 2008.

2009 tilldelades Rödöö Sveriges mest prestigefyllda pris för journalister; Lukas Bonniers Stora Journalistpris, med motiveringen ”För att hon ständigt ger oss något att prata om, sommar som vinter”.

Bibi Rödöö var tidigare ordförande i Public Service-klubben, en förening inom SVT, SR och UR som anordnade debatter och delade ut Ikarospriset till program inom bolagen.

Radioproduktioner[redigera | redigera wikitext]

Sommar i P1[redigera | redigera wikitext]

Bibi Rödöö är programchef för Sommar i P1 och Vinter i P1 i Sveriges Radio. Hon är den person som innehaft chefskapet längst sedan programmets premiär 1959. Dåvarande P1-chefen Ewonne Winblad gav Rödöö uppdraget 1996 inför 1997 års upplaga[2] och hon har sedan dess varit ansvarig för Sommarprogrammen som under åren stigit i popularitet. Rödöö programleder varje år i början av juni ett radio och tv-program, då årets 58 Sommarvärdar presenteras.

2005 publicerade Rödöö för första gången Sommarprogrammen digitalt med förkortad musik, vilket innebar premiären för Sveriges första och nu största podd. I samband med Sommars 50- års jubileum 2009 lanserade Rödöö ett öppet arkiv med tidigare Sommarprogram som digitaliserats.

Vinter i P1[redigera | redigera wikitext]

2008 startade Bibi Rödöö Vinter i P1, vinterns motsvarighet till Sommarprogrammen.[3] Rödöö presenterar de åtta Vintervärdarna i en sändning i P1 i början av december.

Sommarpratarna i SVT[redigera | redigera wikitext]

I samband med Sommars 50-årsjubileum 2009 initierade Rödöö ett samarbete med SVT med serien Sommarpratarna, som sändes i SVT 2009 - 2015.[4] Tidigare Sommarvärdar träffades och talade med varandra under en middag i olika skärgårdsmiljöer.

På Minuten[redigera | redigera wikitext]

Mellan 2003 och 2011 var Bibi Rödöö producent och överdomare i radioklassikern På minuten med Ingvar Storm som programledare tillsammans med en ordinarie panel bestående av Pia Johansson, Kajsa Ingemarsson, Hans Rosenfeldt och Fredrik Lindström.[5]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]