Bibliotekarie

Från Wikipedia
Version från den 1 maj 2016 kl. 10.09 av Josvebot (Diskussion | Bidrag) (→‎Sverige: städar (utgår efter syntaxfel-listan) med AWB)
En bibliotekarie med gamla utsorterade böcker som ska säljas. Malmö Stadsbibliotek 1988.
Bibliotekarien av Giuseppe Arcimboldo.

Bibliotekarie är en yrkestitel. En bibliotekarie arbetar med att strukturera och söka information och att rekommendera litteratur. De flesta bibliotekarier har också ett personligt ansvarsområde på sin arbetsplats, till exempel barnverksamhet, IT-relaterade frågor, specialmedia för personer med funktionsnedsättning, katalogisering och program/arrangemang. Ofta sker detta på ett bibliotek, men i vissa fall även inom icke-offentliga organisationer och företag. En viktig uppgift är också att vägleda användarna i hur de själva kan söka information.

Bibliotek delas ofta in i fyra kategorier: folkbibliotek, skolbibliotek, forskningsbibliotek och specialbibliotek. Den sistnämnda gruppen innehåller exempelvis bibliotek på museer, företag, myndigheter och statliga verk.

Etymologi

Sammansatt av grekiska biblion 'bok', och tek 'förvaringsplats'.

Utbildning

Sverige

För att bli bibliotekarie studerar man biblioteks- och informationsvetenskap. Utbildningen ges av Bibliotekshögskolan i Borås, Lunds universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet och Linnéuniversitetet. Exakt hur utbildningarna ser ut varierar mellan lärosätena.

Bibliotekshögskolan och Linnéuniversitetet erbjuder en kandidatutbildning om tre år (180 högskolepoäng), en övervägande del av utbildningen är gemensam och en mindre del är valbar. Möjlighet finns även att läsa utbildningen på distans, den omfattar då endast fyra av terminerna från den treåriga kandidatutbildningen och går på halvfart. Vill man ta ut en examen måste man således komplettera med andra studier.

Bibliotekshögskolan erbjuder även ett antal olika masterprogram inom biblioteks- och informationsvetenskap. Samtliga masterprogram förutsätter kandidatexamen sedan tidigare.

Umeå universitet erbjuder en kandidatutbildning i biblioteks- och informationsvetenskap på halvtannat år (90 högskolepoäng), där tidigare studier om minst 90 högskolepoäng är ett krav. Umeå erbjuder även ettårigt magisterprogram för den som har kandidatexamen i ämnet.

Lunds och Uppsala universitet erbjuder masterutbildningar i ABM (arkiv, bibliotek och museum) med inriktning mot biblioteks- och informationsvetenskap. Denna är på två år (120 högskolepoäng) och kan i Uppsala även läsas på distans. För att vara behörig till utbildningen måste man sedan tidigare ha en kandidatexamen i valfritt ämne.