Bic

Från Wikipedia
För andra betydelser, se BIC.
Bic
BIC Cristal kulspetspenna med kork.
HuvudkontorClichy, Frankrike
NyckelpersonerGonzalve Bich
verkställande direktör
BranschTillverkningsindustri
ProdukterTändare
Rakblad
Pennor
Antal anställda10 471 (2021)
Historik
Grundat25 oktober 1945 (78 år sedan)
GrundareMarcel Bich
Édouard Buffard
Struktur
ÄgareBich-familjen
Övrigt
Webbplatswww.bic.com
En tändare från Bic.

Bic är ett företag baserat i Clichy, Frankrike, med tillverkning och marknadsföring av dagligvaror, oftast av hårdplast. BIC Group är världens största tillverkare av kulspetspennor, tändare och engångsrakhyvlar. I koncernen ingår även Tipp-Ex.

Företaget grundades av Marcel Bich och Edouard Buffard i Frankrike 1945. Marcel Bich hade en bakgrund som säljare av bläck till pennor. Grunden för Bic blev Marcel Bichs köp av patentet för kulspetspennor av László Bíró. Bich förbättrade konstruktionen och gjorde den till en massprodukt. Kulspetspennan kom 1948 ut på den allmänna konsumentmarknaden, och under 1950-talet byggde Bic upp en industriell tillverkning i stor skala. 1950 lanserades kulspetspennan Bic Cristal som är världens mest sålda kulspetspenna. 1953 blev företagets namn Bic, namnet började skrivas utan h, för att inte uttalet skulle bli fel på utländska marknaderna.

Under 1950-talet följde expansion utomlands till bland annat Italien, Brasilien, Storbritannien och USA. 1958 köptes Waterman Pen.[1] Företaget ägde 1959–2004 Ballograf.

År 1973 lanserades Bics engångständare och 1975 den första engångshyveln.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]