Biograf London

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Biograf London på 1950-talet.

London var en biograf vid Bryggargatan 2 på Norrmalm i Stockholm. Biografen hette en kort tid även Gamla Central-Biografen och Gyllene Gökens final. Den första filmen visades 1907 och den sista 1982.

Londonbiografen öppnade den 17 augusti 1907 och hade ett centralt läge vid Bryggargatan, strax väster om hörnet med Drottninggatan. Grannen var under många år Restaurang 55:an (efter Drottninggatan 55). Ursprungligen fanns en bågformad baldakin över entrén som var dekorerad med en örn. Salongen hade i början 140 platser som senare ökades till 200 platser. Vid invigningen underhöll en orkester med sju man – det var fortfarande stumfilmstider. Efter ägarens död 1912 såldes biografen och fick heta Gamla Central-Biografen, som ändrades 1914 till Gyllene Gökens final, men samma år återkom det ursprungliga namnet London igen, vilket bibehölls till stängningen 1982.

Under stumfilmstiden visades särskild Chaplin- filmer. Från hösten 1929 kunde man även erbjuda ljudfilm och 1931 blev London en kortfilmsbiograf med journalfilm, tecknad Disney och lustspel som Helan och Halvan på repertoaren. På 1930-talet moderniserades London och baldakinen ersattes av några neonrör samt biografens namn i versaler.

För att kunna överleva biografdöden började man visa sexfilmer på 1960-talet. Dessa blev allt hårdare och de sista åren fram till nedläggningen den 28 februari 1982 var London en av Stockholms hårdporrbiografer. Därefter byggdes lokalen om till restaurang Café London.

Källor[redigera | redigera wikitext]