Biologiolympiaden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Biologiolympiaden eller fullständigt Internationella Biologiolympiaden (engelska International Biology Olympiad, IBO) hade premiär 1990 och är en årlig internationell tävling för gymnasister, som tävlar i att lösa biologiska problem och genomföra biologiska experiment. IBO är en av de internationella vetenskapsolympiaderna.

Varje deltagande land i biologiolympiaden skickar upp till fyra deltagare som uttagits i någon form av nationell kvalificeringstävling. Under olympiaden tävlar deltagarna under två tävlingsdagar, en praktisk och en teoretisk. Gränserna är dock något flytande, såväl den praktiska som den teoretiska delen kan omfatta exempelvis analys av genetisk information; den definitiva skillnaden är snarast att den teoretiska endast omfattar flervalsfrågor, medan den praktiska kräver utförligare redovisning.

De senaste åren har olympiaden arrangerats på följande platser:

Svenska resultat[redigera | redigera wikitext]

År 2003 nådde Sverige sitt bästa resultat någonsin, med en silvermedalj och två bronsmedaljer.

År 2004 och 2005 gick det lite sämre; en bronsmedalj i vardera tävlingen.

År 2006 fick Sverige sin tredje IBO-silvermedalj; dock fick man ingen bronsmedalj denna gång.

År 2007 tog det svenska landslaget två bronsmedaljer.

År 2009 valde hälften av det ursprungliga laget att istället åka på den mer prestigefyllda Fysikolympiaden. Trots detta tog Sverige både brons- och silvermedalj.

År 2010 tog det svenska laget en silvermedalj och två bronsmedaljer.

År 2011 valde trean in den svenska uttagningen att delta i Fysikolympiaden. Trots detta tog det svenska laget fyra bronsmedaljer.

Se även[redigera | redigera wikitext]