Hoppa till innehållet

Birminghams centralbibliotek

Från Wikipedia
Birmingham Central Library vid Chamberlain Square. I förgrunden Chamberlain Memorial.

Birminghams centralbibliotek (Birmingham Central Library) var Birminghams allmänna huvudbibliotek och var under en tid Europas största bibliotek, som inte var nationalbibliotek.[1] Huvudsektionen, som innehöll musikbibliotek, andra samlingar samt referensbibliotek, inrymdes på flera våningsplan, och hade huvudentré och lånebibliotek i den av byggnadens flyglar som vette mot Chamberlain Square.

Två bibliotek hade tidigare funnits på samma plats innan detta bibliotek i brutalistisk stil av John Madin öppnade 12 januari 1974 efter flera års byggtid (1969–1973).

Biblioteket stängde den 29 juni 2013 och revs 2016 i samband med ombyggnad av området Paradise Circus. Central Library har ersatts av Library of Birmingham som ligger vid Centenary Square och öppnade den 3 september 2013.

Under en tolvmånadersperiod 2010–2011 uppgick antalet besökare till 1 197 350 vilket gjorde Central Library till det näst mest besökta biblioteket i Storbritannien.[2]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Birmingham Central Library, 28 oktober 2013.

Noter[redigera | redigera wikitext]