Biscayabukten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Biscayabukten vid ön Gaztelugatxe
Karta över Västeuropa med Biscayabukten centrerad

Biscayabukten (spanska: Golfo de Vizcaya eller Mar Cantábrico, franska: Golfe de Gascogne, baskiska: Bizkaiko Golkoa) är en bukt i norra Atlanten. Den ligger i hörnet mellan Frankrike och Spanien, och är namngiven efter den spanska provinsen Vizcaya.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Utanför den spanska kusten stupar havsbotten till 2 000 meters djup redan nära land. Maximidjupet i bukten är 4 974 meter, ute på Biscayadjuphavsplatån. I öster går å andra sidan mycket av den kontinentala plattan långt in i bukten, fördelat på Armorikanska shelfen och Akvitaniska shelfen längre söderut.[1] Detta gör stora delar av Biscayabukten relativt grund, vilket ligger bakom[förtydliga] de stormiga vatten som området är känt för.

Bilfärjorna från Portsmouth till Bilbao och från Plymouth till Santander tillhör de bästa sätten att se valar i europeiska vatten, och det finns ofta specialister ombord på dessa färjor. De bästa områdena är de som ligger över djupt vatten då kontinentalplattan lämnats bakom sig. I området finns också flera arter sjöfåglar.

Huvudsakliga floder som slutar i Biscayabukten:

Ett urval av städer längs Biscayabukten:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Biscayabukten". NE.se. Läst 13 mars 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]