Bittersopp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bittersopp
Status i Sverige: Livskraftig
Schoenfussroehrling.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeSvampar
Fungi
StamBasidiesvampar
Basidiomycota
KlassAgaricomycetes
OrdningBoletales
FamiljBoletaceae
SläkteCaloboletus
ArtBittersopp
C. calopus
Vetenskapligt namn
§ Caloboletus calopus
Auktor(Pers.) Vizzini, 2014
Synonymer

Boletus calopus Pers.:Fr. 1801
Dictyopus calopus (Pers.) 188)
Tubiporus calopus (Pers.) Maire 1937
Boletus lapidum J.F. Gmel. 1792

Boletus olivaceus Schaeff. 1774

Den mykologiska karaktären hos bittersopp:

Pores icon.png
hymenium:
rör

Convex cap icon.svg
hatt:
välvd

NA cap icon.svg
skivtyp:

Inedible toxicity icon.png
ätlighet:
oätligBare stipe icon.png
fot:
bar

Tan spore print icon.png
sporavtryck:
olivbrun

Mycorrhizal ecology icon.png
ekologi:
mykorrhiza

Bittersopp, skönsopp eller skönfotad sopp, Caloboletus calopus,[1][2] är en sopp som tillhör familjen Boletaceae.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Bittersoppen har en vid utbredning i Europa och utbredningen sträcker sig bort till Japan i Asien.[3] Den har uppgivits för Australien.[4] Huruvida det är denna eller en annan art som förekommer i Nordamerika är omdiskuterat. I Sverige förekommer den mindre allmänt upp till södra Dalarna, vanligast i Skåne och på västkusten.[5] Utbredningen fortsätter längs den norska kusten upp till Sør-Trøndelag.[6] Den har en vid utbredning i Danmark, men anges som ganska sällsynt. I Finland betraktas den som akut hotad och det är oklart om den förekommer.[7] Den förekommer i både barr- och lövskog och bildar ektomykorrhiza med granar, ädelgranar, tallar, ekar och bokar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Hatten blir 5-14(20) cm i diameter; foten 7-9 cm hög, 3-5 cm tjock och som ung klubbformig. Hatthuden är grå till beige eller ljusockra och blånar inte vid beröring. Porerna är gula och blånande vid tryck. Foten är gul i övre tredjedelen, neråt röd med rött ådernät (f. calopus) eller röda korn (f. ereticulatus). Köttet är citrongult hos unga exemplar och vitnar, speciellt i hatten, hos äldre och blånar något i snittyor. Den bittra smaken gör svampen oätlig, och den anges omväxlande som ej eller svagt giftig (rå ger den, som många soppar, magbesvär). Den kan i Norden möjligtvis förväxlas med den mycket sällsynta djävulssoppen, som dock har röda porer, eller eldsopp, som har mörkare hatt, orange kött i fotbasen och blånar omedelbart i snittytor.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Bittersoppen beskrevs ursprungligen som Boletus olivaceus av Jacob Christian Schäffer 1774[8], men detta namn har senare sanktionerats för en annan art och beskrivningen har därför förklarats ogiltig. Likaledes har Johann Friedrich Gmelins beskrivning av bittersopp som Boletus lapidum[9] 1792 ogiltigförklarats. Så den beskrivning som gäller gjordes av den holländske mykologen Christiaan Hendrik Persoon 1801 som Boletus calopus[10], eftersom namnet sanktionerades av Elias Fries. År 2014 gjorde Alfredo Vizzini bittersoppen till typart i det nybeskrivna släktet Caloboletus.[11] Artnamnet kommer från grekiska καλος "kalos" (vacker) och πους "pous" (fot) och betyder alltså "skönfotad".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ BittersoppDyntaxa.
 2. ^ Caloboletus calopus på Species Fungorum.
 3. ^ Tsugo Hongo, 1960, The Agaricales of Japan 1-2 Arkiverad 28 september 2018 hämtat från the Wayback Machine., Acta Phytotaxonomica et Geobotanica 18:4, sid. 108.
 4. ^ Boletus calopus på Atlas of Living Australia.
 5. ^ BittersoppArtdatabanken.
 6. ^ Besk rørsopp på Artsdatabanken.
 7. ^ Bittersopp — Caloboletus calopus på Laji.fi.
 8. ^ J.C. Schäffer, 1774, Fungorum qui in Bavaria et Palatinatu circa Ratisbonam nascuntur Icones, J.J. Palmium, Erlangen, sid. 77, plansch 105.
 9. ^ J.F. Gmelin, 1792, Systema Naturae 2 Arkiverad 3 november 2013 hämtat från the Wayback Machine., 13 uppl., G.E. Beer, Leipzig, sid. 1434.
 10. ^ C.H. Persoon, 1801, Synopsis methodica fungorum, del 2, H. Dietrich, Göttingen, sid. 513.
 11. ^ Alfredo Vizzini, 2014. Nomenclatural novelties, Index Fungorum 146.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]