Bixa orellana

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Annattoträd
Bixa.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningMalvaordningen
Malvales
FamiljBixaceae
SläkteBixa
ArtAnnattoträd
B. orellana
Vetenskapligt namn
§ Bixa orellana
AuktorCarl von Linné
Hitta fler artiklar om växter med

Annattoträd eller Achiote (Bixa orellana) är en buske eller litet träd som växer i Amerikas tropiska regioner. Namnet kommer från nahuatls ord för busken, achiotl. Växten kallas även aploppas och för dess ursprungliga tupianska namn urucu. Växten odlas i Sydamerika och i Sydöstasien dit spanjorerna förde den på 1600-talet. Den är mest känd för färgämnet som tillverkas från frukterna, annattoextraktet. Växten har rosa blommor och röda taggiga frukter som innehåller röda frön. Frukterna torkar och hårdnar till bruna kapslar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den oätliga frukten odlas för sina frön, som innehåller ämnena bixin och norbixin av vilka man kan framställa annatto. Färgämnet tillverkas genom att fröna blandas med vatten. Det används för att färga livsmedel som ost, fisk och vinäger. Det säljs som pulver för kulinariskt ändamål, huvudsakligen som färg. Det är huvudingrediens i kryddblandningen recado rojo. Fröna stöts och används som en subtil smak- och färgförhöjare i latinamerikanska, jamaicanska och filippinska köket. Annatto växer i popularitet som naturligt alternativ till syntetiska färgämnen. Tack vare sin särpräglade smak kan den användas som färgämne och krydda till ris istället för det mycket dyrare saffran. Det är en viktig ingrediens i den mexikanska rätten Puerco Pibil, samt i den mexikanska chokladdrycken tascalate.

Etnomedicinsk användning[redigera | redigera wikitext]

Trädet har länge använts bland indianer för att producera kroppsbemålningar, läppstift (vilket är grunden för plantans smeknamn läppstiftsträd). Annatto användes som hårfärgningsmedel för män i olika stammar i Ecuador - därav dess spanska smeknamn: colorados. Delar av plantan kan användas för att göra läkemedel mot åkommor som värmeslag, halsfluss, brännskada, lepra, ändtarmsbesvär och huvudvärk. Saven från frukterna används också för att behandla typ 2-diabetes och svampinfektioner.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Galleri[redigera | redigera wikitext]