Björkhagen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Björkhagen (olika betydelser).
Björkhagen
Björkhagens centrum
Björkhagens centrum
Kommun Stockholm
Kommunområde Söderort
Stadsdelsområde Skarpnäck
Församling Skarpnäcks församling
Bildad 1 februari 1948
Antal invånare 6 095 (2011-12-31)[1]
Landareal 139 hektar (2010-12-31)[2]
Stockholm län vapen b ram.svg Portal:Stockholm

Björkhagen är en stadsdel i Skarpnäcks stadsdelsområde i Söderort i Stockholms kommun.

Stadsdelen gränsar till Kärrtorp, Hammarbyhöjden, Södra Hammarbyhamnen samt till Sickla strand och Nackareservatet i Nacka kommun.

Björkhagen innan 1930[redigera | redigera wikitext]

Området tillhörde tidigare Hammarby gård och Nacka kommun fram till den 1 januari 1930. Då fanns det ingen bebyggelse i stadsdelen, förutom Lilla Sickla gård och ett koloniområde vid Axvallsvägen.

Björkhagen på 1930-, 40- och 50-talen[redigera | redigera wikitext]

Husen i Björkhagen uppfördes primärt mellan 1948 och 1952. Till en början var de flesta av bostäderna små hyresrätter (ettor och tvåor) och de färre bostadsrätterna var större lägenheter. De flesta av husen i Björkhagen byggdes som flerfamiljshus, främst smalhus och punkthus. Den stora föreningen på Skanörvägen byggdes som bostadsrätter redan från början av Riksbyggen. Många av lägenheterna i Björkhagen är i dag omvandlade till bostadsrätter, och 40% är hyresrätter.

Gatunamn[redigera | redigera wikitext]

De flesta gatorna i Björkhagen är döpta efter syd- och västsvenska orter: Här återfinns till exempel Falsterbovägen och Ronnebyvägen. Halmstadsvägen, som är en av de två gator vars korsning utgör Björkhagens centrum, återfinns också här. De olika kvarteren har ofta namn med väder- och naturanknytning, såsom Lågtrycket, Högtrycket, Passadvinden och Snötäcket.

Malmövägen är stadsdelens huvudgata. Gatan börjar nära tunnelbanestationen i Hammarbyhöjden, fortsätter genom Björkhagen och slutar vid Ystadsvägen nära gränsen till Kärrtorp.

Björkhagens centrum[redigera | redigera wikitext]

Björkhagens centrum vid Björkhagsplan invigdes den 1 oktober 1959. Det är ett så kallat mellancentrum, som ligger mellan två större affärscentrum, Kärrtorps centrum och Hammarbyhöjdens centrum, och är tänkt att endast tillfredsställa de mest basala behoven invånarna har. Björkhagens centrum består 2012 främst av en Coop-butik. Dock ligger förvaltningskontoret för Skarpnäcks stadsdelsområde i Björkhagen (Björkhagsplan 6). Biblioteket i Hammarbyhöjden har även flyttats till Björkhagen. Tidigare var dock utbudet och servicenivån högre i Björkhagens centrum. Där fanns bland annat en bank, apotek, blomsterhandel och järnhandel. Dessa är dock sedan länge nedlagda. I det gamla postkontoret återfinns idag en hårfrisörska med personalrum i det gamla bankvalvet.

Kända byggnader i Björkhagen[redigera | redigera wikitext]

På Björkhagsplan ligger ett udda skivhus med 16 våningar, uppfört av Svenska Bostäder 1956. Arkitekt var Georg Varhelyi. Huset var när det uppfördes Nordens högsta bostadshus. Huset var tänkt att vara ett hus från vaggan till graven, och innehöll både daghem, ungdomshotell och pensionärsbostäder när det var nybyggt.[3]

De översta våningarna har använts som ateljéer, men är i dag vanliga hyresrätter. I de nedre delarna av huset, med enskild ingång, är det idag en skola. [4]


Skulpturateljéerna i Kvarteret Regnbågen som byggdes 1948 på initiativ av KRO och Stockholms Stads Bostadsförmedling. Ritade av Bengt Hidemark.

I Björkhagen ligger även Markuskyrkan, som är ritad av arkitekten Sigurd Lewerentz och uppfördes 1956-1963. Kyrkan har än i dag manuell ringning.

I Björkhagen börjar Sörmlandsleden, Sveriges längsta vandringsled.

I stadsdelens norra del ligger Hammarbytoppen och Sicklasjön.

Sport och idrott[redigera | redigera wikitext]

Björkhagen Rangers är en elitklubb i bordshockey som vunnit åtskilliga SM-medaljer. De har sin träningslokal i den gamla Barnträdgården på Skanörvägen.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Områdesfakta: Stadsdel Björkhagen”. Stockholms stad. http://www.statistik.sweco.se/tabellverktyg/tv.aspx?projekt=omradesfakta&omrade=21501. Läst 4 juni 2012. 
  2. ^ ”Areal och befolkningstäthet i stadsdelsområden, SDN-delar och stadsdelar 2010-12-31. Stockholm”. Stockholms stad. http://www.statistikomstockholm.se/images/stories/excel/b039.htm. Läst 4 juni 2012. 
  3. ^ Stockholm utanför tullarna: nittiosju stadsdelar i ytterstaden. Monografier utgivna av Stockholms stad, 0282-5899. Stockholm: Stockholmia förlag. 2003. Libris 9152550. ISBN 91-7031-132-3 
  4. ^ ["http://wendelasvanner.se/wordpress/wp-content/uploads/2013/02/Priset-2009.pdf" ”Wendelapriset för bästa socialreportage 2009”]. Wendelas vänner. "http://wendelasvanner.se/wordpress/wp-content/uploads/2013/02/Priset-2009.pdf". Läst 12 april 2106.