Björksund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Björksunds slott

Björksund är ett slott i Tystberga socken, Nyköpings kommun, Södermanland.

Björksund ligger vid Sibbofjärden, nordost om Nyköping. Godset omfattar 4 700 hektar mark och stora skärgårdsområden. Det förvaltar även ett antal fastigheter i Nyköping. Huvudbyggnaden är uppförd i barockstil efter ritningar av Joseph Gabriel Destain. Envåningsflyglarna från 1740-talet är signerade Carl Hårleman.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Björksund har sina anor som en del i Sundboholmsgodsen.[1] Sundboholmsgodsens förste kände ägare var Ingevald Estridsson, efter vars son godset köptes av Bo Jonsson (Grip).[2] 1522 delades Sundboholmsgodsen i två delar varvid Björsund blev en del och den övergick det till Göran Eriksson (Gyllenstierna), gift med Kerstin Grip. Egendomen förblev i hans släkt till 1776, då den delvis genom köp övergick till greve Carl Gabriel Mörner, arvinge till riksrådet och riksmarskalken Göran Gyllenstierna.[2] Nuvarande ägare är Nils Mörner.

Av två hemman, Nälsäter och Flogårdshammar bildades säteriet Björksund som uppfördes på en höjd vid Sibbofjärden. Huvudbyggnaden uppfördes 1727 av den franske arkitekten Joseph Gabriel Destain. Flyglarna uppfördes senare, 1740 och 1741 efter ritningar av Carl Hårleman. Mot sjösidan finns ett parkliknande landskap med arbetarbostäder och ekonomibyggnader, bland annat orangeriet och herrskapsstallet från 1766.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Kulturhistoriskt värdefulla miljöer i Södermanland, artikel i Sörmlandsbygden 1988:2
  2. ^ [a b] Svensk uppslagsbok, andra upplagan 1947

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]