Björn Fries

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Björn Fries

Björn-Olof Fries, född 28 maj 1951 i Nättraby, Blekinge län, är en svensk ämbetsman, före detta socialdemokrat och numera vänsterpartistisk politiker[1]. Mellan juni 2008 och augusti 2009 var han enhetschef för Preventionscentrum inom socialförvaltningen i Stockholm. Sedan augusti 2009 arbetar han som senior rådgivare inom public affairs.

Mellan 15 februari 2002 och årsskiftet 2007/2008 var Fries verksam som nationell narkotikasamordnare på uppdrag av Sveriges regering. Han avgick från detta uppdrag vid årsskiftet 2007/2008 till följd av att den nya regeringen beslutat att inte bevilja ytterligare pengar till verksamheten.

Fries engagerade sig kommunpolitiskt i Karlskrona kommun 1976 och var där kommunalråd från 1994 till 2002. Som kommunalråd i Karlskrona gjorde han sig bland annat känd för sin kamp mot nynazismen.

Björn Fries blev i mars 2010 styrelseledamot i brukarföreningen Tjuvgods.se, som bland annat arbetar mot stigmatisering och socialt utanförskap genom försäljning av konsthantverk som intagna på kriminalvårdsanstalt skapat, driver träningsboende för människor med missbruksrelaterad bakgrund och har en kontinuerlig dialog med framför allt yngre människor på häkten. Ordförande och grundare av föreningen är Curre Cederström, Hässelby. Fries avgick som ledamot den 1 februari 2012.

Fries kandiderade som ledamot för socialdemokraterna i riksdagsvalet 2010 för Blekinge län, men blev inte invald i riksdagen.

Han är gift med tidigare riksdagsledamoten Yvonne Sandberg-Fries.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1] Ny tung S-profil går till Vänsterpartiet