Björneborgarnas marsch

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Björneborgarnas marsch
Björneborgarnas marsch, akvarell av Albert Edelfelt från 1900.jpg
Konstnär Albert Edelfelt
Tillkomstår 1892
Typ Gouache
Mått 126,5 × 96,5 centimeter
Plats Gösta Serlachius konststiftelse, Mänttä

Björneborgarnas marsch (finska: Porilaisten marssi) är en marsch från 1700-talet av en okänd kompositör. Sedan 1918 är den det finska försvarets honnörs- och paradmarsch. Den får endast framföras i militära och andra högtidliga sammanhang som exempelvis vid finska presidentens festceremonier, och vid utlysandet av julfriden i Åbo.[1] Marschen spelas också för att hedra finsk guldmedalj i olympiska spelen.[2]

Dikten[redigera | redigera wikitext]

Till denna musik skrev den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg en text (med dåtida stavning: Björneborgarnes marsch) som ingår som den andra dikten i andra samlingen av Fänrik Ståls sägner. Den finlandssvenske skalden Zacharias Topelius har berättat om dess tillkomst.[3] Benämningen "Björneborgarna" avser styrkorna från Björneborgs regemente.

Akvarellen[redigera | redigera wikitext]

Björneborgarnas marsch är även titeln på en akvarell av Albert Edelfelt. Edelfelt hade fått idén till målningen efter att ha besökt en konsert i Helsingfors. Han hade fått sin inspiration från två liknande verk som han omnämner i sina brev från denna tid: dels Bouverets Les conscrits som visar en grupp inkallade ynglingar som går arm i arm med trumslagare och fanbärare, dels Vilhelm Rosenstands tavla som visar hur studenterna marscherar upp till Köpenhamns försvar 1658.[4][5]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Björneborgarnas marsch har en central roll i romanen Samhällsbärarna av Leif GW Persson.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Historia och traditioner”. Finska Försvarsmakten. Arkiverad från originalet den 27 september 2007. http://web.archive.org/web/20070927024554/http://www.forsvarsmakten.fi/sotilasmusiikki/esittely/historia_ja_perinteet/index.dsp?media=print. 
  2. ^ ”Republikens president Martti Ahtisaaris tal till Finlands olympiska kommitté och till medaljörerna vid en lunch i presidentens slott 16.03.1998”. http://www.tpk.fi/ahtisaari/puheet-1998/P980316.miru.html. Läst 05.02.2015. 
  3. ^ Wikisource: Topelius om tillkomsten av texten till Björneborgarnas marsch
  4. ^ Hinze, Bertel (1942). Albert Edelfelt. Del II. 1888-1905. Helsingfors: Söderströms. Sid. 97 
  5. ^ Vilhelm Rosenstand på danska Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]