Bläckstråleskrivare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bläckstråleskrivare

Bläckstråleskrivaren har funnits ända sedan 1960-talet men tekniken var då extremt dyr.

Bläckstråleskrivaren har idag tagit över konsumentmarknaden och ger utskrifter med mycket hög kvalitet. Bläckstråleskrivare finns för utskrifter upp till A0. Inköpspriset på en bläckstråleskrivare är oftast lågt men bläcket till utskrifterna kostar mycket. Utskrifterna tar även ganska lång tid, men det brukar inte vara något stort problem för den vanlige konsumenten. Långa utskriftstider har blivit ett mindre problem de senare åren då utskriftstekniken har blivit mycket snabbare.

En nackdel som förekom ganska ofta på äldre bläckstråleskrivare var att bläcket i patronerna eller munstycket torkade vilket medförde dyra reparationskostnader. Numera har företagen dock lagt munstycket och den mesta elektroniken i patronen (vilket är en av anledningarna till att patronerna är relativt dyra), så det räcker med att byta ut den eller de patroner som torkat. Trots det så måste man oftast byta ut patronerna efter ett tag, speciellt om man inte har använt skrivaren på ett tag och den har stått i värme. Färgen i patronerna kostar ungefär 20 000 kronor per liter[1], men som tur är så använder man inte speciellt mycket färg vid varje utskrift.

Enklare bläckstråleskrivare använder vanligtvis fyra olika bläck i färgerna svart, rött (magenta), blått (cyan) och gult. Vid utskrift av en bild placerar skrivaren ytterst små droppar av dessa färger bredvid varandra och beroende på storleken och tätheten på dropparna ger detta ögat illusionen av alla andra färger.

Olika bläckstråleskrivare använder olika antal bläckpatroner. Enklare modeller använder oftast enbart en enda patron som innehåller samtliga (vanligtvis fyra) färger och mer avancerade modeller har vanligtvis en patron för varje färg. Man bör tänka på att när en färg tar slut i en skrivare som enbart har en patron måste hela patronen bytas medan i en skrivare som använder en patron för varje färg räcker det att byta den patron/färg som är slut, vilket blir billigare i längden.

Utskrifternas livslängd är inte speciellt lång, med undantag för pigmentbaserade bläck. Om man lägger en färgutskrift i solljuset så bleknar den ganska snabbt. Vill man skriva ut fotografier i utskrifter med lång varaktighet, så är det bäst att gå till en fotobutik eller skicka bilderna till ett fotolab.

Utveckling i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Under 1960-talet utvecklades bläckstråleskrivarteknik enligt alternativa metoder av Erik Stemme i Göteborg och Hellmuth Hertz i Lund. Ingen av dessa kom dock att vidareutvecklas till färdiga produkter av svenska företag.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peter Zupanovic (24 augusti 2008). ”Få saker är så dyra som skrivarbläck”. Sydsvenskan: s. A14. http://sydsvenskan.se/ekonomi/article360408.ece. Läst 2008-08-26.