Blå lagunen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, exempelvis filmerna, se Den blå lagunen.
Den blå lagunen

Blå lagunen (isländska: Bláa Lónið) är ett geotermiskt spa som på senare år blivit en av de mest besökta attraktionerna på Island. Blå lagunen är lokaliserad i ett lavafält på sydvästra Island, vid GrindavíkReykjaneshalvön inte långt från flygplatsen Keflavíks flygplats och huvudstaden Reykjavik.

Vattnet[redigera | redigera wikitext]

Det varma vattnet är rikt på mineraler som kiseldioxid och svavel, och att bada i lagunen sägs hjälpa många med hudsjukdomar som psoriasis. Forskare har kommit fram till att det finns speciella alger i vattnet som motverkar hudens åldrande.[källa behövs] Vattnet innehåller över 200 olika mikroorganismer, vilket gör att det blir turkosblått.

Det finns en speciell lera på botten som sägs[vem?] vara nyttig att ha som ansiktskräm. Den ska man smörja in i ansiktet, och sedan vänta tills den stelnat. Då ska man skala av den. Leran finns tillgänglig i stora kärl vid sidan om bassängen, och den finns även att köpa i receptionen ifall man vill ta med sig hem efter badet.

Lagunen ligger i anslutning till ett geotermiskt kraftverk, Svartsengi, som den får vatten från. Vattnet, som är en blandning av salt- och sötvatten, tas från ungefär två kilometers djup. På detta djup blir dess temperatur upp mot 240 °C. Eftersom vattnet är under ett högt tryck i underjorden kokar det inte, men när det pumpas upp till ytan vid vanligt atmosfäriskt tryck förångas det direkt med hög energi. Vattnet används för att driva turbiner som genererar elektricitet. När vattnet gått igenom turbinerna, passerar det en värmeväxlare för att framställa varmvatten till det kommunala vattensystemet. Därefter åker vattnet ner i lagunen.

Vattentemperaturen i badområdet är i genomsnitt 40 °C och är på sina ställen betydligt högre. På grund av vattnets på vissa områden mycket höga temperatur, är delar av badplatsen avstängda för besökarna.

Ägaren av badplatsen har strikta regler för hygienen både före och efter badandet i området.

Blå lagunen i internationell TV[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]