Blåfår

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Blåfår
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Pseudois nayaur
Pseudois nayaur
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Partåiga hovdjur
Artiodactyla
Underordning Idisslare
Ruminantia
Familj Slidhornsdjur
Bovidae
Underfamilj Caprinae
Släkte Pseudois
Art Blåfår
P. nayaur
Vetenskapligt namn
§ Pseudois nayaur
Auktor Hodgson, 1833
Hitta fler artiklar om djur med

Blåfår eller nahor (Pseudois nayaur) är ett slidhornsdjur i underfamiljen Caprinae. Arten förekommer i centralasiatiska bergsområden.

Till utseendet liknar blåfåret mer en get än ett får. Hanarnas horn är kraftiga, cirka 80 centimeter långa och bakåtböjda. Honor har korta horn som står rakt upprätt. Vuxna djur når en kroppslängd av 150 cm, en mankhöjd av 90 respektive 75 cm och en vikt mellan 40 (honor) och 80 kg (hanar).

Blåfåret lever i Himalaya samt i bergiga regioner i Tibet, Xinjiang och Inre Mongoliet. Djuret vistas vanligtvis i områden 3000 till 5000 meter över havet och ibland i områden upp till 6500 m. ö. h. De livnär sig vanligtvis av gräs. Vid fara söker de skydd vid branta ställen som sällan nås av rovdjur.

Honor och deras ungdjur bildar hjordar av fem till femton individer. Utanför parningstiden lever hanar vanligtvis ensamma. Under parningstiden blir hanar aggressiva mot artfränder och försöker att få kontroll över en hjord med honor.

Blåfåret förekommer i jämförelsevis stort antal. Uppskattningar om hela beståndet varierar mellan 45 000 och 400 000 individer. Däremot fanns före 1960-talet över en miljon blåfår, men populationen minskade på grund av jakt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Pseudois nayaurIUCN:s rödlista, auktor: Harris, 2003. version 12 maj 2006.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]