Blåskärm

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”blue screen” leder hit. För filmtekniken, se Chroma key.
En betaltelefon med blåskärm.

En blåskärm visas på datorskärmen när operativsystemet Windows får ett allvarligt systemfel. Ofta hänvisad till med engelska termen Blue Screen eller Blue Screen of Death vilket förkortas som BSoD.

När denna skärm visas blir datorn vanligtvis helt låst och kräver en omstart för att bli användbar igen. Beroende på Windowsversion kan utseendet på blåskärmen variera. Blåskärm blir mer och mer sällsynt eftersom operativsystemet på senare år fått en stabilare arkitektur. När ett allvarligt fel inträffar som Windows inte automatiskt kan återställa, startar kärnan stopprutinerna som dumpar kärnan och presenterar den ikoniskt blåa skärmbilden med information angående händelsen. Denna information kan senare användas för att felsöka incidenten.

I tidiga betaversioner av Windows Vista, kodnamn Longhorn finns det även en röd skärm som visas vid bootfel.

Design[redigera | redigera wikitext]

Som standard är texten vit (CGA-färg 0x0F; HTML-färg #FFFFFF) på en blå bakgrund (EGA-färg 0x01; HTML-färg #0000AA). Det finns ett tillägg som gör det möjligt för användare att ändra en inställning i system.ini som låter användaren välja en annan text- och bakgrundsfärg än den som är standard bland 16 CGA-färger.

Varianten i Windows 9.x. använder textläget 80x25. Teckensnittet är identiskt till Terminal. Blåskärmen i Windows NT använder också textläget 80x25 med skärmupplösningen 720x400. Blåskärmen i Windows XP använder teckensnittet Lucida Console med skärmupplösningen 640x480.

Windows NT-baserade[redigera | redigera wikitext]

Blåskärm i engelskspråkig version av Windows 10.

I Windows NT-baserade operativsystem, till exempel Windows 2000, XP, 7 och 10 är den egentliga benämningen STOP error och inträffar när kärnan eller en drivrutin som körs i kärnläge drabbas av ett fel som kärnan inte kan återhämta. Den vanligaste orsaken till att blåskärm inträffar är att drivrutinerna körs i samma nivå som kärnan (ring 0).

Ett "Stop"-meddelande innehåller en felkod och ett symboliskt namn (exempelvis 0x0000001E, KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED).

I Windows 10 och nyare finns en QR-kod med i blåskärmsmeddelandet som man kan scanna med till exempel en smartmobil ifall man vill ta del av detaljer om det uppkomna felet.

Äldre Windows-versioner[redigera | redigera wikitext]

Blåskärm i Windows 9X/ME.

En blåskärm kan även inträffa i Microsofts äldre operativsystem för hemanvändare – Windows 3.x, Windows 95, 98 och ME. Utseendet är annorlunda jämfört med det som visas i Windows NT-baserade operativsystem. I dessa operativsystem är ofta en vanlig orsak till en blåskärm fel i virtuella drivrutiner, förkortat VxD.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Blåskärm finns i fler varianter under andra namn för flera operativsystem:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]