Blandband

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett blandband.

Ett blandband (engelska: mixtape) är en blandad sammansättning musik på ett kassettband, som en DJ eller annan person har valt ut genom att spela in från exempelvis radio eller köpta album och singlar.

Blandband var populära i privathem under 1970- och 1980-talen samt början av 1990-talet.[1] Exempelvis kunde musik spelas in från musiktopplistor i radio[2], alternativt från andra kassettband. Det var ett populärt sätt att sprida kärlekshälsningar på.[3] I samband med CD:ar, MP3:or och musiktjänster via internet minskade intresset för blandband som ömhetsbevis.[3] Däremot var blandband fortsatt vanliga för bilstereo-användare en tid.[4] Under 2010-talet har det lanserats USB-minnen i form av kassettband i syfte att återskapa känslan av blandband.[3]

Inom hiphop används beteckningen ofta för en musiksamling där bakgrundsmusiken (beatsen) inte gjorts av artisten i sig, utan är tagen från någon annan.[källa behövs] Ett exempel på detta är Garotta Di Ansjovis, av Organism 12.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Karolina Bergström (16 december 2013). ”Kassettkulturen har fått ett uppsving”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/musik/kassettkulturen-har-fatt-ett-uppsving/. Läst 5 januari 2017. 
  2. ^ ”’Tracks’ gav spår på blandbanden”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/G16OMQ. Läst 16 januari 2020. 
  3. ^ [a b c] ”Nu kan du äntligen göra blandband till den du är kär i igen”. www.expressen.se. https://www.expressen.se/omtalat/tech/nu-kan-du-antligen-gora-blandband-till-den-du-ar-kar-i-igen/. Läst 16 januari 2020. 
  4. ^ ”Kassettband”. Clas Ohlson historia. https://www.clasohlson100.com/prylar/kassettband/. Läst 16 januari 2020.