Blanfordräv

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Blanfordräv
Status i världen: Sårbar[1]
Blandford's fox 1.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Rovdjur
Carnivora
Familj Hunddjur
Canidae
Släkte Vulpes
Art Blanfordräv
V. cana
Vetenskapligt namn
§ Vulpes cana
Auktor Blanford, 1877
Utbredning
Artens utbredningsområde
Artens utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Blanfordräv eller gråhårig räv (Vulpes cana) är ett rovdjur i familjen hunddjur (Canidae). Arten förekommer i Asien och räknas tillsammans med arten fennek till de minsta arterna i släktet.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Blanfordräven har en mjuk päls som är gråbrun på ovansidan och vitaktig på undersidan. Andra kännetecken är en svart strimma på djurets rygg och ibland är även de bakre extremiteterna svart. Djuret har en spetsig nos och stora öron. Den yviga svansen är nästan lika lång som den övriga kroppen och dess spets är svart. Arten når en kroppslängd mellan 40 och 50 centimeter, en mankhöjd vid 30 centimeter och en vikt mellan 0,9 och 1,3 kilogram. Svansen är 33 till 41 centimeter lång.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Tidigare antogs att arten bara förekommer i Centralasien med ett utbredningsområde som täcker Afghanistan, nordöstra Iran, Turkmenistan och Baluchistan. 1981 upptäcktes arten i Israel där den är ganska flertalig i landets södra delar. Andra populationer hittades under de senaste 10 år på Sinaihalvön och den Arabiska halvön, till exempel i Oman, Jordanien och Saudiarabien. Habitatet utgörs av torra, klippiga bergsområden upp till 2000 meter över havet. Ibland syns arten i öknar och stäpper.

Status[redigera | redigera wikitext]

Tidigare jagades dessa djur i hela utbredningsområdet för deras päls. Idag sker jakten bara i Afghanistan. Israel inriktade ett jaktförbud och deras utbredningsområde är oftast naturskyddsområden. Även i andra länder finns skyddsåtgärder men djurets hotstatus är inte helt utredd på grund av de vidströdda populationerna. IUCN listar arten på grund av det minskade utbredningsområde som sårbar (vulnerable).

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Ett par av blanfordräven lever i ett revir som är cirka 1,6 km² stor och som bara vid kanten överlappar sig med territorier av andra individer. De är uteslutande aktiva på natten och vilar under dagen i grottor eller bergssprickor. Varje natt vandrar de 7 till 11 kilometer för att hitta föda. Vid dessa vandringar går varje individ ensam.

Födan består i större mått av växter än hos andra rävar. De äter till exempel insekter och växtdelar som kapris, vindruvor och melon. Ibland uppsöker de därför människans odlingsmarker. I mindre mått ingår även mindre ryggradsdjur i födan. Sitt behov av vätska täcker blanfordräven bara med födan. Den behöver inget vatten.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Parningstiden ligger mellan december och februari. Efter dräktigheten som varar i 50 till 60 dagar föder honan ett till tre ungdjur. Honan sluter efter 30 till 45 dagar att ge di och ungarna är efter 8 till 12 månader könsmogna. Medellivslängden ligger vid fyra till fem år.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Blanfordrävens närmaste släkting är arten fennek. Ett fåtal biologer listar dessa arter i ett eget släkte Fennecus.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vulpes cana på IUCN:s rödlista, auktor: Geffen et al, 2004. Version 11 maj 2006

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]