Hoppa till innehållet

Blidinje

Blidinje
(Blidinje)
Skyddat område: Naturpark
Officiellt namn: Blidinje
Land Bosnien och Hercegovina
Delstat Bosnien och Hercegovina
Region Hercegovina
Distrikt Västra Hercegovina kanton
Kommuner Jablanica, Posušje, Tomislavgrad
Sjö
Berg Čvrsnica, Vran, Čabulja
Floder Grabovica, Doljanka, Neretva
Läge 43° 36′ 29″ N 17° 29′ 37″ E
Högsta punkt
 - höjdläge 1 300 m ö.h.
Lägsta punkt
 - höjdläge 1 150 m ö.h.
Längd km (S-N) (3–5)
Area 364 km²
Biom Berg, Platå, Bergssjö, Skog
Geologi Limestone
Växter Pinus leucodermis, Timjan, Tall
Grundad 1995
Datum 1995
Skötsel Blidinje Nature Park Public Enterprise
 - läge Masna Luka - Posušje, Bosnia and Herzegovina
Ägare Staten Bosnien och Hercegovina
För allmänheten Fri entre och med guide
Besökstider Året runt
Geonames 3203917
Webbplats: Blidinje Nature Park

Blidinje är en nationalpark i Bosnien och Hercegovina, instiftad den 30 april 1995.

Geografi och hydrologi[redigera | redigera wikitext]

Det är en rymlig dalgång, 3-5 km lång, belägen på en höjd av 1 150-1 300 meter över havet, mellan bergen Čvrsnica och Vran och har en total areal om 364 km² i 3 kommunerna Posušje, Tomislavgrad och Jablanica. I norr och nordväst ligger berget Vran vars högsta topp ligger 2 074 meter över havet, medan i söder och sydöst ligger Čvrsnica vars högsta topp ligger på 2 228 meters höjd, i söder ligger Čabulja vars högsta topp är 1 786 meter över havet. I norr till nordöst ligger floden Doljanka och i öster Grabovicadalen som sträcker sig till floden Neretva.

Grabovicadalen[redigera | redigera wikitext]

Grabovicadalen med den lilla Grabovicaån är ett särskilt reservat inom parken, inklämt djupt in i berget, och formar en djup kanjon mellan Čvrsnicas stupande bergväggar. Inne i dalen ligger den lilla byn Diva Grabovica, som fått sitt namn efter en dotter till en lokal herde, och mördad av en lokal adelsman så att hon inte skulle kunna vara gift med en annan man, förutom honom.

Blidinjesjön[redigera | redigera wikitext]

De smältande glaciers från Čvrsnica har under de två senaste istiderna skapat det öppna och kala dalgångsfältet Dugo Polje som leder in i parken. De mest betydelsefulla hudrografiska fenomenet i parkområdet är den största bergssjön i Bosnien och Hercegovina - Blidinjesjön.

Pinus leucodermis

Flora och fauna[redigera | redigera wikitext]

Vid sidan om en del bergiga och tillsynes livlösa sluttningar finns en tät tallskog, däribland med den endemiska vitbarkade tallen i Masna Luka kallad Pinus leucodermis. Tre typer av vild timjan och dussintals blomarter täcker dalen och bergssidorna under våren och sommaren.

Historia, arkeologi och kultur[redigera | redigera wikitext]

Överallt i dalen finns Bosnien och Hercegovinas kännemärke stećci från medeltiden. Det är inte klart hur länge mänsklig bosättning har funnits här men forskning påbörjades när Blidinje fick status som naturpark. Spår efter Illyriska gravar och Romerska vägar indikerar att Blidinje har varit bebott i minst 2 500 år. Det stora gravfältet i Dugo Polje antyder att slaverna kom på 600-talet också gjorde området till sitt hem.

Traditionella levnadsförhållanden[redigera | redigera wikitext]

Det finns även ett Franciskanskt kloster i parken öppen för besökare. Husen här är traditionella herdebostäder med halmtak som i huvudsak används under sommaren. Vintern är hård och kall i dessa delar av landet.

Parken är fri från minor och har välmarkerade vandringsleder.

Förslag till världsarv[redigera | redigera wikitext]

Blidinje blev 11 december 2007 uppsatt på Bosnien och Hercegovinas lista över förslag till världsarv[1], den så kallade "tentativa listan".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ ”The natural and architectural ensemble of Blidinje” (på engelska). UNESCO World Heritage Centre. http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5281/. Läst 15 juni 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]