Blixten från Titfield

Från Wikipedia
Blixten från Titfield
(The Titfield Thunderbolt)
GenreKomedi
RegissörCharles Crichton
ProducentMichael Balcon
Michael Truman
ManusT.E.B. Clarke
SkådespelareStanley Holloway
George Relph
John Gregson
Godfrey Tearle
OriginalmusikGeorges Auric
ProduktionsbolagEaling Studios
Premiär1953
Speltid84 minuter
LandEngland
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Blixten från Titfield är en brittisk komedifilm från 1953 i regi av Charles Crichton. I huvudrollerna ses Stanley Holloway, George Relph och John Gregson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Invånarna i den lilla byn Titfield blir bestörta när British Rail hotar att lägga ner deras järnvägslinje. Strax innan en inspektion skall ske så förstör personer på det lokala bussbolaget järnvägens lokomotiv, för att få järnvägen nedlagd och få folk att åka buss istället. Med kyrkoherden i spetsen sätter man in ett gammalt lokomotiv och kämpar för att få ha sin järnväg kvar.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen spelades in söder om Bath, på en nedlagd järnväg mellan Camerton och Limpley Stoke. Det som i filmen är stationshuset i Titfield är egentligen järnvägsstationen i Monkton Combe. Filmen spelades in sommaren 1952.

Manus skrevs av T.E.B. Clarke, och han fick idén till filmen från en verklig händelse. 1951 hade den smalspåriga järnvägen mellan Towyn och Abergynolwyn i Wales tagits över av frivilliga som bedrev passagerar- och godstrafik på banan. Den finns kvar ännu idag.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]