Blodgas
Hoppa till navigering
Hoppa till sök
Blodgas är ett blodprov man tar, i de flesta fall i handleden, för att mäta syre och koldioxidhalten i det arteriella blodet.[1] Det artäriella blodet är det som är syresatt. Detta är av stor vikt för att bedöma lungfunktionen.
Provet speglar andningsstatusen, det vill säga hur väl syreupptagningen fungerar, och syra- bas-balansen i kroppen och är ett redskap för att kunna ge rätt behandling för patienter med svåra lungsjukdomar.[2]
I samband med blodgasen analyseras oftast flera andra parametrar för samma provmaterial. De vanligaste apparaterna som används analyserar:
- pH
- pCO2 (partialtrycket för koldioxid)
- pO2 (partialtrycket för syre)
- sO2 (syremättnad)
- HCO3- (eller standardbikarbonat) som är ett buffrande ämne.
- BE (Base Excess) som är ett mått på hur mycket buffrande substanser som finns i kroppen.
- Natrium
- Kalium
- Laktat
- Glukos
Källor[redigera | redigera wikitext]
Referenser[redigera | redigera wikitext]
- ^ ”Blodgas”. Sjukvård. Aleris. Arkiverad från originalet den 28 oktober 2012. https://web.archive.org/web/20121028121710/http://www.aleris.se/Sjukvard/Vardutbud/Lungorluftvagar/Blodgas/. Läst 9 september 2012.
- ^ ”Blodgaser”. Blodgaser. Landstinget Kronoberg. Arkiverad från originalet den 14 april 2015. https://web.archive.org/web/20150414030249/http://www5.ltkronoberg.se/Centrum/Medicinskt-servicecentrum/Kliniskt-kemiska-laboratoriet-Vaxjo---Ljungby/Analyssortiment---Specifika-provtagningsanvisningar-/Blodgaser/. Läst 9 september 2012.