Blondie (musikgrupp)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Blondie.
Blondie
Blondie1977.jpg
Blondie 1977. Från vänster: Gary Valentine, Clem Burke, Deborah Harry, Chris Stein och Jimmy Destri.
BakgrundNew York, New York, USA
GenrerNew wave, poprock, punkrock, disco, funk
År som aktiva1974 – 1982, 1997 –
SkivbolagPrivate Stock, Chrysalis, EMI, Beyond, BMG, Epic, Sanctuary, Eleven Seven
Relaterade artisterThe Wind in the Willows, The Jazz Passengers
Webbplatsblondie.net
Medlemmar
Debbie Harry
Chris Stein
Clem Burke
Leigh Foxx
Matt Katz-Bohen
Tommy Kessler
Tidigare medlemmar
Nigel Harrison
Frank Infante
Gary Valentine
Fred Smith
Billy O'Connor
Eddie Martinez
Ivan Kral
Kevin Patrick aka Kevin Topping
Paul Carbonara
Jimmy Destri
Tish Bellomo
Eileen Bellomo

Blondie är en amerikansk rockgrupp bildad i New York 1974 av sångerskan Debbie Harry och gitarristen Chris Stein.[1] Gruppen var en av de mest framgångsrika grupperna inom punk- och new wave-genrerna. Gruppen inriktade sig på många musikgenrer, men de förknippas ofta med punken och new wave-popen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Gruppens sättning förändrades ganska mycket under åren. Sångerskan Deborah Harry och gitarristen Chris Stein var de som startade bandet. Våren 1975 tillkom Clem Burketrummor. Senare samma år blev också basisten Gary Valentine och Jimmy Destrikeyboard medlemmar. Valentine blev ersatt av Frank Infante efter gruppens första album. Samma år (1977) gick Infante över till gitarr och en ny basist, Nigel Harrison, blev medlem i bandet.

De skivdebuterade på det lilla skivbolaget Private Stock 1976. De fick dock snart kontrakt på det större skivbolaget Chrysalis Records, där debutalbumet köptes upp från det gamla bolaget och släpptes på nytt. Tidigt år 1978 fick gruppen sin första hitsingel i Storbritannien med en cover av en låt från 1963 av Randy & the Rainbows, "Denise", i deras version omdöpt till "Denis". Låten fanns med på gruppens andra album Plastic Letters, som blev deras första listplacerade album i Europa och USA.

Det tredje albumet Parallel Lines blev gruppens definitiva genombrott. De två första singlarna, "Hanging on the Telephone" och "Picture This", blev hitsinglar i Europa. Men det var med den disco-influerade "Heart of Glass" som gruppen gjorde riktig succé, både i USA och Europa, där den blev listetta i flera länder. Med nästa singel "Sunday Girl" återupprepade de bedriften med en singeletta i Storbritannien, medan de fick sin andra hit i USA med "One Way or Another". År 1979 släppte Blondie sitt fjärde album Eat to the Beat, bland annat med låtarna "Atomic" och "Dreaming". "Atomic" blev gruppens tredje listetta i Storbritannien. De fick också en stor hit med temat från filmen American Gigolo, "Call Me" som producerades av Giorgio Moroder.

Det femte albumet Autoamerican genererade en hitsingel i en gammal reggaekomposition, "The Tide is High", ursprungligen inspelad av The Paragons 1967. Även den rapinfluerade låten "Rapture" blev en singelframgång. Blondie återkom med albumet The Hunter 1982. Albumet fick dålig kritik och ansågs endast ha tillkommit av kontraktsskäl gentemot skivbolaget. Den sålde dåligt. Vid tidpunkten var de flesta medlemmarna redan upptagna med egna solo-projekt, och det som gjorde att gruppen bröt upp 1983 var att Stein blivit svårt sjuk i en genetisk sjukdom.

Sexton år senare återkom de med albumet No Exit (med bland annat singelsuccén "Maria"). Ännu ger gruppen konserter. Harry, Stein och Burke är de nuvarande originalmedlemmarna.

Blondie invaldes i Rock and Roll Hall of Fame år 2006.[2]

Bandmedlemmar[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande medlemmar
Tidigare medlemmar
  • Paul Carbonara – gitarr (1997–2010)
  • Jimmy Destri – klaviaturinstrument, piano, synthesizer, orgel, sång (1975–1982, 1997–2003)
  • Nigel Harrison – basgitarr (1977–1982)
  • Frank Infante – gitarr, basgitarr, sång (1977–1982)
  • Eddie Martinez – gitarr (1982)
  • Kevin Patrick (Kevin Topping) – klaviaturinstrument, piano (2004–2007)
  • Gary Valentine – basgitarr, gitarr (1975–1977, 1997)

Tidslinje[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum
Livealbum
Samlingsalbum

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]