Blood Bowl

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Blood Bowl är ett fantasy-figurspel för två spelare som spelas på en spelplan. Spelet är utvecklat av Jervis Johnson för det brittiska spelföretaget Games Workshop och tillhör företagets mer humoristiska spel. Reglerna påminner om amerikansk fotboll och de tävlande är sagofigurer som alver, dvärgar, orcher och troll.

Blood Bowl är ett mycket populärt spel i Sverige och ett flertal turneringar spelas årligen runt om i landet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Första versionen av Blood Bowl släpptes 1986 och regelsystemet var i mångt och mycket baserat på Games Workshops andra spel, Speciellt Warhammer Fantasy Battle. Spelets pjäser var i papp där en bild på spelaren det representerade fanns.

1988 släpptes den andra versionen av spelet och då hade spelet helt och hållet flyttat sig ifrån konfliktsspelsreglerna och var mer fokuserade på den sportsliga (om än brutalt sportsliga) delen av spelet. Boxen som spelet kom i innehöll en spelplan i polystyren och två lag på 16 spelare i plast i samma skala som Games Workshops andra spel (28 mm). Games Workshop producerade också tennfigurer till spelet samt ett antal expansioner som lade till nya regler. Bland annat för Star Players och för en variant av spelet som spelades under jorden Dungeon Bowl

Det tog en tid innan den tredje versionen av spelet kom ut, men den släpptes slutligen 1994 och reglerna var omskrivna från grunden för att få ett snabbare och mer lättspelat spel. Spelet återutgavs senare och nuförtiden finns spelet bland Games Workshops Specialist Games och regelboken finns för gratis nedladdning på den officiella sidan.

Efter den senaste tryckta utgåvan har man valt att publicera senare utgåvor enbart i nedladdningsbar form på nätet. Denna kallas "Living Rule Book" och den senaste versionen var den femte (LRB5). 2010 släpptes den sjätte versionen som under utveckling kallades LRB6 men nu finns tillgänglig under benämningen Competition Rules. Detta är tänkt att bli den slutgiltiga versionen.

Regler[redigera | redigera wikitext]

Spelets mål är helt enkelt att göra fler Touchdowns än motståndaren. Spelet är omgångsbaserat och varje spelare gör alla sina handlingar innan man byter. Undantag är vissa specialhandlingar som får göras i motståndares omgång (exempelvis att flytta på en spelare för att stoppa en passning) och om man misslyckas med en handling på ett sådant sätt att man skapar en turnover då ens omgång avslutas och det blir motståndarens tur.

Spelet går också till en del ut på våld och det har speciella tärningar för att räkna ut hur tacklingar mot motståndaren utfaller, där chansen att lyckas beror på olika färdigheter och på en spelpjäs Styrka. Lyckas man slå ut tillräckligt många motståndare är det även möjligt att vinna på detta sätt.

En spelpjäs har fyra olika grundegenskaper:

  • Movement, som är en siffra som anger hur många rutor pjäsen får flytta.
  • Strength, som anger hur stark pjäsen är och modifierar antalet tärningar som används vid en block.
  • Agility, som anger hur smidig pjäsen är och modifierar chansen att lyckas med saker som att passa bollen eller att undvika att bli tacklad.
  • Armour Value, som är hur mycket rustning pjäsen har och hur stor chans det är att den blir skadad då den faller.

Utöver detta finns det ett antal färdigheter som kan ge olika chanser att lyckas med olika saker. Till exempel färdigheten Sure Hands som låter spelaren slå om ett misslyckat slag för att plocka upp bollen från marken.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]