Blygdläppar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vulva vars könshår är bortrakat med anatomiska detaljer utmärkta
Blygdläppar med könshår.

Blygdläppar (anatomisk benämning Labia; singularis Labium) är de kroppsdelar som skyddar klitoris och vagina mot smuts och skador. Blygdläpparna är belägna mellan de punkter där kvinnans två ben ansluter till övriga kroppen. De består dels av de yttre blygdläpparna (Labia majora; singularis Labium majus), vilka kan liknas vid två parallella, mer eller mindre hårbevuxna "kuddar". Dessa omsluter de inre blygdläpparna (Labia minora; singularis Labium minus), som består av två parallella hudflikar utan hår, som står ut från den kvinnliga kroppen och börjar vid och som en del av klitorishuvan, klitoris förhud, och nedåt mot och runt slidöppningen, där de möts igen och slutar strax ovan mellangården.

Yttre blygdläpparna[redigera | redigera wikitext]

De yttre blygdläpparna är uppbyggda av fettvävnad, glatt muskulatur och svällkroppsvävnad. Deras funktion är att skydda de inre blygdläpparna och slidan mot nötning och stötar. De yttre blygdläpparna är rika på nervändar och svett- och talgkörtlar. Vid sexuell upphetsning blodfylls de, sväller och blir känsligare för sexuell beröring.

Inre blygdläpparna[redigera | redigera wikitext]

De inre blygdläpparna är tunna slemhinneveck som ligger mot varandra som skydd för slidmynningen och urinrörsmynningen. Insidan och utsidan av de inre blygdläpparna avdelas av Harts linje. Insidan är alltid fuktig och känsligare för beröring, medan utsidan är mer lik vanlig hud. Övre delen av de inre blygdläpparna förenas runt klitoris i klitorishuvan, eller kappan, en slags huva av hud som fungerar som klitoris förhud och skyddar den mot nötning. Vid sexuell upphetsning ökar blodflödet i de inre blygdläpparna, varvid de sväller, ibland till flerdubbel storlek. Både de inre och de yttre blygdläpparna är starkt erogena zoner.

Könsstympning[redigera | redigera wikitext]

Vid olika former av kvinnlig könsstympning skärs hela eller delar av de inre blygdläpparna bort och sys ihop – ibland stympas också de yttre blygdläpparna. Denna stympning leder till sexuella problem, liksom problem med urin- och/eller avföringsinkontinens och vid framtida förlossningar.