Bobby Kimball

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bobby Kimball
Image-BobbyKimball.jpg
Bobby Kimball live 2007
FödelsenamnRobert Troy Kimball
Pseudonym(er)Robert Toteaux
Födelsedatum29 mars 1947 (72 år)
FödelseortOrange, Texas, USA
GenreRock
RollMusiker, låtskrivare
InstrumentSång, keyboard
År som aktiv1962 –
Relaterade artisterToto, Jimi Jamison, Far Corporation, S. S. Fools, Yoso

Bobby Kimball, född 29 mars 1947 i Orange, Texas, är en amerikansk musiker, mest känd som sångare i rockbandet Toto från 1977 till 1984 och sedan från 1998 till 2008.

Kimball började sjunga som barn, och spelade piano och akustisk gitarr under sin ungdomstid. Han interesserade sig främst för 1950- och 60-talets R&B, liksom lokal Swamp pop- och Cajun-musik, typisk för Louisiana.

1974 flyttade Kimball från Louisiana till Los Angeles, Kalifornien för att fortsätta en musikkarriär på heltid. I Kalifornien bildade tillsammans han med tre medlemmar av bandet Three Dog Night ett band med namnet S.S. Fools. De släppte ett album på CBS Records, som ansågs vara ett kommersiellt misslyckande, vilket orsakade att bandet sparkades från skivbolaget och splittrades inom ett och ett halvt år.

1976 bad David Paich och Jeff Porcaro Kimball att börja spela med dom och med tre andra sessionmusiker. Dessa musiker skulle sedan bilda Toto. Kimball presenterade en självskriven auditionlåt för bandet: "You Are the Flower", och senare inkluderades han på Totos debutalbum. Paich och Porcaro var imponerade av Kimballs bluesiga sångstil och erbjöd honom jobbet som sångare och låtskrivare i Toto.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Soloalbum
Studioalbum med S. S. Fools
Studioalbum med Toto
Studioalbum med Far Corporation
  • Division One (1985)
  • Solitude (1994)
Livealbum med Toto
Studioalbum med Yoso
  • Elements (2010)
Studioalbum med Kimball/Jamison

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]