Boeing 377 Stratocruiser

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Boeing 377

Boeing 377 Stratocruiser var ett 4-motorigt propellerflygplan tillverkat av Boeing vilket utvecklades ur militära C-97 Stratofreighter och flög första gången 1947; det tillverkades till 1950. Planet var det sista propellerflygplan som Boeing tillverkade. Det blev inte den succé Boeing hoppats på med 56 byggda plan. Orsaken kan ha varit kolvmotorerna, eftersom man vid den här tiden började fokusera på framtida jetplan som Boeing 707 som ofta kom att ersätta detta plan under 1960-talet.

Dessutom var Stratocruiser dyrare i pris och i drift än konkurrerande Douglas DC-6 och Lockheed Constellation och hade större problem med sina komplicerade 28-cylindriga Pratt & Whitney Wasp Major radial motorer och den opålitliga propellertypen Hamilton Standard.

Planet med plats för upp till 100 passagerare var ganska avancerat för sin tidsepok och var utrustat med tryckkabin vilket inte än var vanligt, till exempel Saab 90A Scandia saknade detta. Kabinen var utformad i dubbeldäckformat liknande Bréguet Br.763 Provence (första flygning 1953).

Specialvarianter[edit | edit source]

Har ofta tillverkats av begagnade 377 ibland döpta efter akvariefisken Guppy, bl.a Super Guppy som användes av bl.a. Airbus innan de byggde sin egen variant som kallas Airbus Beluga.Pregnant Guppy som användes för att frakta delar av raketer som användes under Apolloprogrammet och utvecklades av ett litet amerikanskt företag som kallade sig Aero Spacelines International. Även en sista variant kallad Mini Guppy finns, dessutom har israeliska flygvapnet byggt om planet för frakt. Det användes till exempel i Sinai under sexdagarskriget.

Militär version[edit | edit source]

Stratocruiser utvecklades ur den militära motsvarigheten C-97 Stratofreighter som flög första gången 1944. Den senare tillverkades i betydligt fler exemplar, totalt 888, varav de flesta som flygtankningsplan.

Haverier[edit | edit source]

Flygplanet var inblandat i 9 dödsolyckor, 8 av dem i originalutförande och en i ombyggt version Miniguppy [1].

Flygbolag som använt 377[edit | edit source]

Flygvapen som använt 377[edit | edit source]

Referenser[edit | edit source]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Boeing 377, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Boeing 377, tidigare version.

Tryckta Källor[edit | edit source]

  • Bridgman, Leonard (1952) (på Engelska). Jane's All The World's Aircraft 1952-53. London: Sampson Low