Bohdan Beniuk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bohdan Beniuk
Богдан Бенюк.JPG
Född26 maj 1957 (62 år)
Bytkiv, Ukraina
MedborgarskapSovjetunionen och Ukraina
Utbildad vidKievs nationella universitet för teater, film och TV Blue pencil.svg
SysselsättningSkådespelare, programledare, politiker, TV-programledare
BefattningMedlem av Verchovna Rada
sjunde Verkhovna Rada (2012–2014)[1]
ArbetsgivareKievs nationella universitet för teater, film och TV
UtmärkelserFörtjänstfull konstnär i Ukrainska SSR
Folkets artist i Ukraina
Ukrainas statliga Dozjenkopris
Ukrainas nationalpris Sjevtjenko
Förtjänstorden, 3:e klassen
Förtjänstorden, andra graden
Förtjänstorden, första rangen
NamnteckningBogdan Benyuk Signature 2014.png
Redigera Wikidata

Bohdan Beniuk, (ukrainska: Богдан Михайлович Бенюк) född 26 maj 1957, Bytkiv, Ukrainska SSR, Sovjetunionen, är en ukrainsk skådespelare och politiker medlem av Svoboda.

Beniuk var tillsammans med två andre parlamentsledamöter från partiet Svoboda; Andriy Illenko och Ihor Mirosjnitjenko med till att tränga sig in i Pershyi Natsionalnyi Kanals högkvarter i Kiev och angripa direktören Oleksandr Pantelejmonov och tvingade honom att under hugg och slag underteckna sin egen avskedsansökan. En videoupptagning av hur de misshandlar Pantelejmonov fick enorm spridning på Internet. Svoboda lade själv ut videon på nätet, som vidarepublicerades av webbtidningen Ukrainska Pravda. De tre politikerna ses där högljutt ifrågasätta att Pershyi Natsionalnyi Kanal tidigare samma dag hade sänt den ryske presidenten Vladimir Putins tal om Rysslands annektering av Krimhalvön. De tre våldsmännen fördömdes efteråt samstämmigt av ukrainska politiker. ”Helt oacceptabelt”, förklarade premiärminister Arsenij Jatsenjuk och Vitalij Klytjko krävde att de tre männen lämnar sina parlamentsplatser. Även partiledaren för Svoboda, Oleh Tiahnybok, tog avstånd från angreppet. Amnesty International och Reportrar utan gränser stämde in i fördömandena. De tre våldsmännen har anmälts till riksåklagaren Oleh Magnitskiy, som även han var medlem i Svoboda, men tvingades att lämna partiet när utsågs. Åklagarmyndigheten har inlett en utredning om möjlig ”huliganism” och ”förhindrande av journalister att utföra sitt arbete”.[2]

Beniuk har medverkad i runt 50 ukrainska, ryska och amerikanska spelfilm bland annat Wild Hogs (2007) och Kandagar (2010). Han har också lagt ukrainsk röst till filmen Skattkammarplaneten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ läs online,
  2. ^ Videon som upprör känslor i Ukraina - DN.SE