Boksopp

Från Wikipedia
Boksopp
Status i Sverige: Livskraftig
Xerocomellus pruinatus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeSvampar
Fungi
DivisionBasidiesvampar
Basidiomycota
KlassAgaricomycetes
OrdningBoletales
FamiljBoletaceae
SläkteXerocomellus
ArtBoksopp
X. pruinatus
Vetenskapligt namn
§ Xerocomellus pruinatus
Auktor(Fr.) Šutara 2008
Synonymer

Boletus pruinatus Fr. & Hök 1835
Boletellus pruinatus (Fr. & Hök) Klofac & Krisai 1992[1]

Xerocomus pruinatus (Fr. & Hök) Quél. 1888

Boksopp (Xerocomellus pruinatus)[2][3] är en sopp som tillhör familjen Boletaceae.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Boksoppen har en vid utbredning i Europa, men detaljerna är osäkra på grund av sammanblandning med liknande närstående arter (som Xerocomus cisalpinus). I Sverige förekommer den, liksom boken, främst i Skåne, med en del spridda fynd i övriga Götaland.[4] I Danmark är den allmän utom på de jylländska hedesletterne och i Norge är den funnen på ett fåtal platser i södra delen av landet.[5] Den bildar ektomykorrhiza med bokar, sällsynt med ekar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Hatten blir upp till 10 cm i diameter. Hatthuden är ljust till mörk brun, ibland rödbrun, pruinös (blådaggig) och sällan uppsprickande. Porerna är gula, ganska stora, och blånar endast svagt och långsamt, om alls, vid beröring. Sporerna är svagt stimmiga (svårsett i mikroskop). Foten är gul, neråt vanligen rödkornig, blånar vid beröring. Köttet är gulaktigt i hatten, gulare i foten (ofta rödaktigt i basen) och blånar långsamt i snittytor (särskilt i fotbasen och i hatten, speciellt där foten fäster). Boksoppen är snarlik flera andra arter: "Xerocomus communis" (Hortiboletus engelii) och missfärgade exemplar av rödsopp har röda prickar i fotbasens kött, Xerocomus cisalpinus (som också har strimmiga sporer, vilka dock vanligen är mindre, under 5 μm) har vanligen en uppsprickande hatt och starkare blånande fruktkött, rutsopp har uppsprickande hatthud som visar rödaktigt fruktkött i sprickorna och Hortiboletus bubalinus har oftast orange fläckar i fotbasens kött, släta sporer och växer med lindar och popplar (vanligen i stadsmiljöer).

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Boksoppen beskrevs av Elias Fries och Christopher Theodor Hök 1835 som Boletus pruinatus.[6] Den flyttades till Xerocomus av Lucien Quélet 1888[7] och till det nyskapade släktet Xerocomellus av Josef Šutara 2008[8].

Artnamnet pruinatus betyder "pruinös" (pudrad, blådaggig) och syftar på hatthuden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wolfgang Klofac, Irmgard Krisaj-Greilhuber, 1992, Xerocomus chrysenteron und ähnlich aussehende Röhrlinge, Österreichische Zeitschrift für Pilzkunde 1, sid. 19-59(48).
  2. ^ BoksoppDyntaxa.
  3. ^ Xerocomellus pruinatus på Species Fungorum.
  4. ^ BoksoppArtdatabanken.
  5. ^ Gulkjøttrørsopp Xerocomus pruinatus (Fr.) Quél. på Artsdatabanken.
  6. ^ Elias Fries, Christopher Theodor Hök, 1835, Boleti, Fungorum Generis Illustratio. Uppsala, Regiae Academiae Typographia, sid. 9.
  7. ^ Lucien Quélet, 1888, Flore mycologique de la France et des pays limitrophes, O. Doin, Paris, sid. 420.
  8. ^ Josef Šutara, 2008, Xerocomus s.l. in the light of the present state of knowledge, Česká Mykologie. 60:1, sid. 29–62.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]