Bolibompa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bolibompa
Bolibompadraken.jpeg
Bolibompadraken är symbolen för Bolibompa
Genre Barnprogram
Programledare Nina Hjelmkvist
Yankho Kamwendo
Ayla Kabaca
Land  Sverige
Språk Svenska
Produktion
Producent Frida Leksell
Maria Bermann
Kalle Brunelius
Stina Nyberg
Sändning
Originalkanal SVT
Originalvisning 1987
Bildformat 576i, 16:9
Ljudformat 2.0
Kronologi
Föregångare Barnprogram
Externa länkar
Officiell webbplats

Bolibompa är inramningen för barnprogrammen i Sveriges Television.

Ursprungligen användes inte namnet Bolibompa som titel för programmet. Tablåpunkten kallades för Barnprogram fram till slutet av 1990-talet, och namnet Bolibompa växte fram efter att denna signaturmelodi använts i några år. Sedan 1990 har barnprogrammen haft särskild programpresentation. Bland de barnprogram som visats inom Bolibompa finns Pingu, Babar och Björnes magasin.

Sedan slutet av 1990-talet hade Bolibompa en fast tid på vardagkvällar mellan klockan 18.00 och 19:00 i SVT1, men sedan den 25 augusti 2008 sänds Bolibompa i Barnkanalen

2015 ersattes Bolibompas morgonprogram av det nya Morgonshowen. Idag sänds Bolibompa varje kväll mellan 18:00-18:30 på Barnkanalen[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bolibompavinjetten introducerades den 31 augusti 1987 i samband med den kanalomläggning som gjorde att TV1 bytte namn till Kanal 1. Musiken till och själva ordet Bolibompa är skapat av kompositören Lasse Dahlberg. Det var också han och hans barn som hördes i den signatur som användes under de första tolv åren. Vinjetten är gjord av grafikern/animatören Bryan Foster. Den innehöll draken som sedan hängde med i den nya vinjett som byrån Dallas producerade och som startade 1999.

Ursprungligen hade inte programmet några särskilda presentatörer, dessa introducerades 1990. Under mitten av året, då Sverige har sommar, var det fortfarande de ordinarie programpresentatörerna som presenterade barnprogram. En av de programledare som varit med längst är Johan Anderblad, som varit programledare sedan 1990.

Programmet Bolibompa gick från början under samlingsnamnet Barnprogram och visades från klockan 17.30 till 18.00 då Aktuellt började; några år senare bytte programmet tid till 18.15. År 1997 flyttades Aktuellt till SVT2 och Barnprogram flyttades till 18.00.

Namnet Bolibompa har alltid förekommit i programmets signaturmelodi, men det var inte förrän 1999 som Bolibompa användes som namn för programmet. Samtidigt fick barnprogrammen en fast tid klockan 18.00-19.00, och man började direktsända. Fredrik Berling var programledare för den första direktsändningen. Till en början stavades namnet Bollibompa, vilket senare ändrades.

Hösten 2005 utökades Bolibompas sändningstid till att även omfatta morgonens program i Barnkanalen. Samtidigt flyttade man till en ny och större studio.

Bolibompas första direktsändning på webben var den 21 maj 2008. Programledaren Markus Granseth gjorde då en 15 minuter lång sändning som byggde på interaktivitet med tittarna. Från den 25 augusti 2008 sänder Bolibompas kvällssändning i Barnkanalen klockan 18.00 istället för SVT1. Då en del av tittarna inte har tillgång till kanalen har detta väckt kritik.

Under december 2014 så ersattes Bolibompa av ''Alla dagar fram till jul.'' Där får tittarna träffa Philomène Grandin (känd från Philofix & Vintergatan) i den stugan Grandin och hennes farfar firat jul varenda år. Men i år kommer hon dit ensam, men med hjälp av barnen som tittar så räknar de in julen tillsammans i en mysig julstämning. ''Alla dagar fram till jul'' sänds varje dag klockan 07.00-07.40 samt 18.15-19.05.[2]

Signaturmelodi[redigera | redigera wikitext]

Texten till den ursprungliga Bolibompa-sången lyder:

Barnprogram! Ja! (Fnitter)
Bolibompa, bolibomp-bomp-a.
Bolibompa, bolibomp-bomp-a.
Bolibompa, bolibomp-bomp-a.
Bolibompa, bolibomp-bomp-a.
Boli-boli-boli-boli-bompa.

– Har du sett … – Va!? … – Kanal 1! (Fnitter)

Sångtexten återspeglar i dag tv-historia, från tiden 1987–1996 då SVT 1 kallades Kanal 1.

Samtidigt som sången spelades visades en tecknad filmsekvens med en sprattelgubbe, en speldosa, en pappersdrake, en boll, en grön drake samt Kanal 1:s logotyp. Melodin är skriven av Lasse Dahlberg, som också hade skrivit den tidigare signaturslingan. Den 31 augusti 1987 spelades den klassiska signaturmelodin i tv för första gången.

I september 1999 byttes vinjetten ut mot en ny. Musiken till denna hade skrivits av Magnus Frykberg och vinjettens grafik gjordes av byrån Dallas Sthlm.[3] Den nya låter följande.

BOLIBOMPA! Bolibompa Bolibomp-bompa Bolibompa Boli-bompbompa Bolibompa (Musik) Bolibompa!! (Fnitter)

Programledare[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande programledare för Bolibompa[redigera | redigera wikitext]

Tidigare programledare[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande programledare för Morgonshowen[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bolibompa görs om - Kultur | SVT.se”. http://www.svt.se/kultur/bolibompa-gors-om. Läst 11 mars 2015. 
  2. ^ ”Alla dagar fram till jul (tv.nu)”. http://www.tv.nu/program/alla-dagar-fram-till-jul. Läst 1 december 2014. 
  3. ^ Barnjuryn: Nya Bolibompa är roligare, 24 september 1999, Aftonbladet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]