Bollaltebygget

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bollaltebygget
Kulturreservat
Bollaltebygget1 sweden.jpg
Land Sverige Sverige
Area 12 hektar
Inrättat 2008
Bollaltebygget

Bollaltebygget är en byggnadsminnesförklarad bondgård i Knäreds socken. Området är ett kulturreservat i Laholms kommun i Hallands län.

Reservatet är 12 hektar stort och är skyddat sedan 2008. Förutom gården består området av ljunghed, kärr, lövhagmark och lövskog.

Gården, byggd i skiftesverksteknik, är från 1700-talet men hus på platsen omtalas redan 1603. Delar av gården, bland annat bostadshuset, har blivit hitflyttade från grannbyn Jonsnahult. Byggnaderna ägdes från 1935 av Södra Hallands hembygdsförening. Det var i samband med föreningens inköp av gården som byggnaderna från Jonsnahult flyttades. År 1980 blev gården byggnadsminne och 2007 skänktes den till Knäreds forskarring och hembygdsförening.

Inne på gårdsplan står ett päronträd. Detta planterades 1838 av gårdens dåvarande ägare Johannes Nilsson och Johanna Persdotter.

Inomhus hänger hängklädena och bonadsmålningarna på sina ursprungliga platser, vilket gör gården unik. Flera av bonaderna är målade av Johannes Nilsson i Breared. I västra häbbaret finns dekorativa väggmålningar och i det östra finns väggfasta sängar och målade kistor. Gårdsmiljön är välbevarad med boningshus i form av en högloftsstuga och ekonomibyggnader med halmtak.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Axel Ejwertz (1960). Bollaltebygget : byggnadsskick och bohagsting i personhistorisk belysning : vägledning. Laholm: Södra Hallands hembygdsförening  Även 1980
  • Rapport från restaureringen av Bollaltebygget i Knäred 1982-84. Länsstyrelsen Halland. 1984 
  • Bollaltebygget. Länsstyrelsen Halland. 1985 
  • Hanna Krusell (2004). Bollaltebygget : rapport över renovering : Bollalte 2:8 : Hallands län och Laholms kommun. Landsantikvarien, Hallands länsmuseer 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]