Hoppa till innehållet

Bolt (film)

Från Wikipedia
Bolt
Bolt
Bolt
GenreAnimation
Komedi
Science fiction
RegissörByron Howard
Chris Williams
ProducentClark Spencer, m.fl.
ManusChris Sanders
OriginalrösterJohn Travolta
Miley Cyrus
Susie Essman
Mark Walton
Svenska rösterRennie Mirro
Emelie Clausen
Sussie Eriksson
Fredde Granberg
OriginalmusikJohn Powell
ProduktionsbolagWalt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
DistributionWalt Disney Studios Motion Pictures, m.fl.
Premiär21 november 2008
Speltid96 min
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$150 000 000[1]
Intäkter$309 979 654 [1]
IMDb SFDb Elonet

Bolt är en amerikansk datoranimerad familjefilm av Walt Disney Animation Studios regisserad av Byron Howard och Chris Williams. Filmen hade amerikansk biopremiär den 21 november 2008 och svensk premiär den 6 februari 2009 där den i utrustade biografer visades i digital 3D.

Filmen följer historien om den vita schäferhunden Bolt som i tidig ålder lurats att tro att han bemästrar onaturliga superkrafter med mandat att skydda sin matte Penny. Detta för att ett egennyttigt filmbolag ska kunna använda hunden i inspelningen av en populär TV-serie. När Bolt en dag lyckas rymma från inspelningsstudions fiktiva filmvärld måste han anpassa sig till den tuffa verkligheten.

Filmen använder sig av röstskådespelare, bland andra John Travolta och Miley Cyrus, och producerades av John Lasseter, känd från sin karriär som manusförfattare åt Pixar Animation Studios. Tillika var Bolt den första datoranimerade filmen med stöd för digital 3D och filmen nominerades med en "Oscarsnominering för bästa animerade långfilm" efter sin debut i USA. Dock förlorade den till filmen WALL-E.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bolt är en vit schäfer som råkar vara en stor TV-stjärna. Han spelar en roll med samma namn i en actionserie där han bemästrar superkrafter och slåss med bovar. Hunden lyckas dock en dag rymma från sin filmstudio i Hollywood ut i den fria världen som han aldrig tidigare skådat. Förvirrad av handlingen från TV-serien han spelat i tror han att den fiktiva handlingen han växt upp med faktiskt är en verklighet. Bolt hamnar av misstag i en fraktkartong och skeppas därmed hela vägen till New York. I tron att hans kära ägare och medspelare i TV-serien Penny är tillfångatagen av en ondskefull organisation beger han sig ut på ett crosscountry-äventyr genom hela Nordamerika på väg tillbaka till Hollywood. Med sig på vägen har han en pessimistisk svart katt, Strumpan (Mittens på engelska) samt en hyperaktiv hamster i en plastboll vid namn Roffe (Rhino på engelska). På sin långa väg genom Amerika lär sig Bolt att livet är tuffare än vad han trott samt att superkrafter är något han inte alls besitter.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Originalidén till filmen hette American Dog. Filmen berättade en liknande historia om en pokerspelande skådespelare och tillika hunden Henry som en dag vaknar upp i Nevadaöknen tillsammans med en radioaktiv kanin. Den idén kom från producenten bakom Disneys Lilo & Stitch, Chris Sanders. Idén imponerade dock inte alls på John Lasseter, kreativ chef för både Disney och Pixar. John Lasseter sopade idén. Han påbörjade istället ett större, mer ambitiöst projekt där han istället satte Chris Williams och Byron Haword bakom ledningen. Filmen skulle handla om en vit hund vid namn Bolt och den skulle vara datoranimerad.

För att konkurrera ut Pixar valde Walt Disney Animation Studios att animera hela filmen i revolutionerande 3D-miljöer. I klarspråk innebär det att alla karaktärer och miljöer faktiskt är 3-dimensionella liksom i ett datorspel. Animeringsteamet väljer sedan var kameravinkeln ska ligga för att få de bästa bilderna i scenarium. Filmen kan ses i 3D-format samt i klassisk upplösning.

Mycket av tema-inspirationen till filmen kommer från målningar av Edward Hopper.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Roll Engelsk röst Svensk röst[2]
Bolt John Travolta Rennie Mirro
Penelope "Penny" Forrester Miley Cyrus Emelie Clausen
Strumpan Susie Essman Sussie Eriksson
Roffe Mark Walton Fredde Granberg
Dr. Calico Malcolm McDowell Mikael Alsberg
Regissören James Lipton Måns Herngren
Duvan Vinnie Lino DiSalvo Özz Nûjen
Duvan Bobby Tim Mertens Jakob Öqvist
Duvan Joey Todd Cummings Johan Wahlström
Duvan Louie Daran Norris Janne Westerlund
Duvan Blake Nick Swardson Nick Atkinson
Duvan Tom J. P. Manoux Kim Sulocki
Duvan Billy Dan Fogelman Adam Giertz
Mrs. Forrester Grey DeLisle Ing-Marie Carlsson
Unga Penny Chloë Grace Moretz Filippa Alm Nylén
Ester Kelly Hoover Annica Smedius

Musik[redigera | redigera wikitext]

Originalmusiken till filmen är skriven av John Powell.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen fick mycket bra mottagande hos filmkritiker. Webbplatsen Rotten Tomatoes meddelade att 89 procent av alla professionella filmkritiker prisade filmen. Filmen fick dessutom två Oscarsnomineringar. [3]

Recensioner i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]