Bombningen av World Trade Center 1993

Från Wikipedia
Bombningen av World Trade Center 1993
Grop av förödelse med stålpelare som står upp från botten.
Efterdyningarna av bombningen.
PlatsWorld Trade Center, New York City, New York
Koordinater40°42′42″N 74°00′45″V / 40.71167°N 74.01250°V / 40.71167; -74.01250
Datum26 februari 1993
12:17 (UTC-5)
AttacktypBilbomber; försök till frisättning av natriumcyanid
Dödsoffer6
Skadade1042
GärningsmänAl-Qaida, särskilt Ramzi Yousef
MotivAmerikanskt stöd av Israel

Bombningen av World Trade Center i New York ägde rum den 26 februari 1993. Islamistiska terrorister detonerade en sprängladdning i garaget under det norra tornet, med avsikten att få tornet att välta mot det södra tornet och därmed rasera båda tornen och döda tiotusentals människor. Det var första gången det skedde en större attack mot World Trade Center. De lyckades aldrig skada tornen så mycket. Sex människor och ett ofött barn dödades och 1 042 skadades, de flesta under evakueringen och av att ha andats in rök; evakueringsarbetet försvårades av den stora mängden rök, som nådde så högt upp som till den 93:e våningen i båda tornen.

Händelsen[redigera | redigera wikitext]

Attacken planerades av en grupp konspiratörer, inklusive Ramzi Yousef, Mahmud Abouhalima, Mohammad Salameh, Nidal Ayyad, Abdul Rahman Yasin och Ahmad Ajaj. De fick ekonomiskt stöd av Yousefs farbror, Khalid Sheikh Mohammed (som senare kom att betraktas som den drivande personen bakom 11 september-attackerna). Ramzi Yousef, född i Kuwait, tillbringade tid i al-Qaidas träningsläger i Afghanistan. 1991 började han planera att utföra ett bombdåd i USA. Han åkte till USA 1992 och bosatte sig i New Jersey. Via Omar Abdel-Rahman fick han kontakt med de personer som kom att bli hans medkonspiratörer i bombdådet. Yousef och jordaniern Eyad Ismoil körde en gul Ryder-lastbil till garaget under World Trade Center kring lunchtid, tände på bomben och flydde platsen. Bomben detonerade 12 minuter senare, klockan 12:17. Bomben orsakade ett 30 meter stort hål genom fyra våningar. Bomben förstörde byggnadens kraftledning. Strömavbrottet gjorde att många fastnade i hissarna. Explosionen förstörde luftkonditioneringssystemet längst ner vilket slog ut luftkonditioneringen för hela anläggningen. Lamporna i trapphuset i det norra tornet fungerade inte i och med den förstörda strömförsörjningen, något som gjorde att tusentals människor fick evakuera byggnaden i mörker. Efter attacken fick komplexet nödgeneratorer vilken troligtvis räddade många liv under 11 september-attackerna. Efter attacken gjordes en del säkerhetsåtgärder, bland annat bättre övervakning och att besökarna till observationsdäcken i det södra tornet samt restaurangvåningarna högst upp i det norra tornet fick börja gå genom metalldetektorer innan de fick ta hissarna upp. Förstärkningar i konstruktionen hos båda tornen och bland annat Marriott Hotel som tog en hel del skada gjordes också, dessa punkter klarade sig från kollaps under 11 september-attackerna, vilket räddade de personer som var inne i dem när tornen rasade.

I mars 1994 dömdes fyra personer för bombningen, Abouhalima, Ajaj, Ayyad och Salameh. I november 1997 dömdes ytterligare två, Yousef, hjärnan bakom dådet, och Eyad Ismoil, som körde bilen med bomben. De dömdes till livstids fängelse.

Marriott Hotel och Windows on the World-restaurangen fick tillfälligt stänga efter attacken och öppnades igen 1994 respektive 1996 efter en del renoveringar.

En minnesfontän uppfördes 1995 på Austin J. Tobin Plaza bredvid World Trade Center med namnen på de omkomna och en inskription. Fontänen förstördes vid 11 september-attackerna, men i och med uppförandet av museet World Trade Center Memorial har även namnen på de omkomna i bombattacken kommit med. En bit av den gamla minnesfontänen finns idag på World Trade Center memorial.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]