Bombus centralis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bombus centralis
Bombus centralis.jpg
Drottning
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSteklar
Hymenoptera
UnderordningMidjesteklar
Apocrita
(orankad)Gaddsteklar
Aculeata
ÖverfamiljBin
Apoidea
FamiljLångtungebin
Apidae
SläkteHumlor
Bombus
UndersläktePyrobombus[1]
ArtB. centralis
Vetenskapligt namn
§ Bombus centralis
AuktorCresson, 1864[1]
Hitta fler artiklar om djur med

Bombus centralis (saknar svenskt namn) är en insekt i överfamiljen bin (Apoidea) och släktet humlor (Bombus) som finns i Nordamerika.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Drottningarna hos Bombus centralis har en längd mellan 12 och 16 mm och en vingbredd på 29 till 33 mm, hanarna är mellan 10 och 13 mm långa med vingbredden 22 till 29 mm, och arbetarna har en längd mellan 9 och 13 mm med en vingbredd på 23 till 28 mm. Kroppen är täthårig och övervägande gul, likaså huvudet. På mellankroppen, mellan vingbaserna, har den ett svart band. På bakkroppen har honorna rödorange päls på tredje och fjärde bakkroppssegmenten framifrån; hanarna har det på tredje till femte segmenten. Vingarna är ljusbruna.[2] [3].

Vanor[redigera | redigera wikitext]

Bombus centralis lever på prärier och längs floddalar bevuxna med poppel och gräs som lostor, gröe och svinglar. Den samlar nektar och pollen från ett flertal växtfamiljer, främst från familjerna korgblommiga växter (som tistlar), kransblommiga växter och ärtväxter.[2]

De övervintrande drottningarna kommer fram i slutet av april och bygger ett bo, oftast i något övergivet smågnagarbo. De första arbetarna kommer fram i början på maj. När hanarna kommer fram vid samma tid lämnar de boet direkt, medan de nybildade drottningarna stannar kvar ett tag och hjälper till med födoinsamling och att ruva äggen. I början av september dör kolonin ut, utom de nya drottningarna som övervintrar i små celler nere i jorden.[2]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Bombus centralis finns i västra Nordamerika från British Columbia och Alberta i Kanada söderöver till Kalifornien, Arizona och New Mexico.[3] Den har även påträffats i Yukon.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Pyrobombus (på engelska). Natural History Museum, London. http://www.nhm.ac.uk/research-curation/research/projects/bombus/pr.html#centralis. Läst 8 mars 2015. 
  2. ^ [a b c] ”Bombus centralis” (på engelska). Strickland Entomological Museum, University of Alberta. http://www.entomology.ualberta.ca/searching_species_details.php?c=8&rnd=49100918&s=6273. Läst 4 april 2010. 
  3. ^ [a b] ”North American bumblebees” (på engelska). Bumblebee.org. http://www.bumblebee.org/NorthAmerica.htm. Läst 3 april 2010. 
  4. ^ ”Map of Bombus centralis” (på engelska). Discover Life. http://www.discoverlife.org/mp/20m?kind=Bombus+centralis. Läst 4 april 2010.