Bonnie Scotland (häst)

Från Wikipedia
Bonnie Scotland
KönHingst
FöddFörenade kungariket Storbritannien och Irland 1853[1]
DödUSA 1 februari 1880 (27 år)
Belle Meade Stud, Nashville, Tennessee
FärgBrun
RasEngelskt fullblod
SportGaloppsport
Härstamning
EfterIago
UndanQueen Mary
UndanefterGladiator
UppfödareWilliam l'Anson
Karriär
Antal starter4 st
Antal segrar2 st
Segerprocent50 %
Större segrar i urval
Liverpool St Leger (1856)
Doncaster Stakes (1856)
Utmärkelser
Ledande avelshingst i Nordamerika (1880, 1882)
Hästsportsportalen

Bonnie Scotland, född 1853, död 1 februari 1880, var ett engelskt fullblod, mest känd för att ha varit en framstående avelshingst. Han var ledande avelshingst i Nordamerika under två år (1880, 1882).

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Bonnie Scotland var en brun hingst efter Iago och under Queen Mary (efter Gladiator).[2][3] Han föddes upp av William l'Anson.

Bonnie Scotland startade 4 gånger under sin tävlingskarriär och tog 2 segrar och en andraplats. Han tog karriärens största segrar i Liverpool St Leger (1856) och Doncaster Stakes (1856).

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Bonnie Scotland tog sin första seger i Liverpool St Leger, följt av en andraplats i St Leger StakesDoncaster. Hans sista start var i Doncaster Stakes, som reds över 12 furlongs. Han segrade i löpet, men gick sedan omkull, vilket tvingade honom att avsluta tävlingskarriären.[1]

Som avelshingst[redigera | redigera wikitext]

Bonnie Scotland stod uppstallad som avelshingst England under sitt första år. I England blev han dock inte så populär, och blev endast far till två föl i sin första kull. 1857 såldes han till Eugene Leigh och exporterades till USA. Han stallades upp som avelshingst på Fashion Stud i Ohio från 1858 till 1867, och flyttade sedan till Kentucky och senare Illinois.

1873, vid 20 års ålder, köptes han av William G. Harding från Belle Meade Stud i Tennessee, en av den tidens stora avelsverksamheter. Bonnie Scotland stannade kvar på Belle Meade under resten av sitt liv, och dog den 1 februari 1880.[4]

Bonnie Scotland var ledande avelshingst i Nordamerika 1880 och 1882, och tvåa på samma lista både 1868 och 1871. Han blev far till 21 stakesvinnare, inklusive Belmont Stakes-vinnaren George Kinney och Hall of Fame-invalda Luke Blackburn.

Noterbara avkommor[redigera | redigera wikitext]

Via hans avkomma Bramble, som hade en gedigen tävlingskarriär, är han farfar till Ben Brush, som segrade i Kentucky Derby, och senare blev en framgångsrik avelshingst.[5] Ben Brush etablerade en blodslinje som producerade hästar som Regret, Sweep och Whiskery.[6] Bonnie Scotland var också framgångsrik som morfar, framför allt genom sin dotter Bourbon Belle, som blev mor till den ledande avelshingsten Hanover.[7]

Stamtavla[redigera | redigera wikitext]

Bonnie Scotland[1]s stamtavla
Efter
Iago
Don John Waverley Whalebone
Margaretta
Comus Mare Comus
Marciana
Scandal Selim Buzzard
Alexander Mare
Haphazard Mare Haphazard
Princess
Undan
Queen Mary
Gladiator Partisan Walton
Parasol
Pauline Moses
Quadrille
Plenipotentiary Mare Plenipotentiary Emilius
Harriet
Myrrha Whalebone
Gift (family 10-a)[3]

Bonnie Scotland är inavlad 4S x 4D till Whalebone, vilket menas att Whalebone förekommer i fjärde generationen på både faderns och moderns sida av stamtavlan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]