Borgen, Stockholm

Kungliga borgen
Byggnad
Borgen, fasad mot väst.
Borgen, fasad mot väst.
Land Sverige
Kommun Stockholms kommun
Adress Greve von Essens väg
Arkitekt Fredrik Blom
Byggherre kung Karl XIV Johan
Ägare Kungliga Djurgårdsförvaltningen
Restauranger Uteservering
Byggstart 1818
Färdigställande 1822
Nerlagd Nerbrunnen 1977
Arkitektonisk stil empirdrag
Exakt kopia uppförd 1982
Karl XIV Johan med Borgen i bakgrunden till höger, målning av Fredric Westin 1838.
Karl XIV Johan med Borgen i bakgrunden till höger, målning av Fredric Westin 1838.

Borgen eller Kungliga borgen är en byggnad vid Greve von Essens vägLadugårdsgärdet i Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Uppförande[redigera | redigera wikitext]

1818–22 lät kung Karl XIV Johan uppföra Borgen på en kulle väster om det så kallade Drottningberget. Borgen ritades av arkitekten Fredrik Blom och fungerade som kungens rastplats. Här bodde han i flera veckor medan militära övningar pågick på Ladugårdsgärdet. Från Borgen kunde han överblicka och leda manövrerna.

Byggnaden är ett av Fredrik Bloms förfabricerade, flyttbara hus. En uppfinning där huset, om det skulle behövas, kunde monteras ner och byggas upp på en annan plats. Borgen byggdes i moduler i Stockholm för att sedan fraktas upp till, och monteras på, kullens krön. Samma metod kom Blom att använda på det närbelägna Rosendals slott, som stod färdigt 1826.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Den 11 maj 1818 kröntes Karl Johan och redan följande dag höll han en stor trupprevy på Ladugårdsgärdet. Detta var en stor folkfest och ett populärt gratisnöje för allmänheten att titta på.

På Borgen gav man baler och supéer för förnäma gäster och när det var kungens namnsdag hölls supé inför allmänheten och ett tält restes på Borgens flacka tak. En samtida målning av Fredric Westin från 1838 visar Karl XIV Johan på en vit häst med Borgen i bakgrunden. "Han älskade att se allmänheten, ju talrikare desto bättre kring honom och trupperna".[1]

Brand och återuppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

År 1977 brann Borgen ned till grunden. Då byggnaden var så unik med sina karakteristiska empirdrag uppfördes en exakt kopia 1982. Turligt nog var den gamla inredningen nedtagen för renovering vid tidpunkten för branden och kunde därför sättas på plats igen efter återuppbyggnaden. Idag ägs och förvaltas Borgen av Kungliga Djurgårdsförvaltningen och byggnaden hyrs ut som restaurang och festvåning.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Bilder på den nuvarande rekonstruerade byggnaden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Informationsskylt på platsen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]