Borrehögarna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Midgard historisk senter vid Borre gravhögar.
Borrehögarna

Borrehögarna (no. Borrehaugene) eller Borreparken vid Borre i Hortens kommun i Vestfold fylke är ett av Norges största gravfält. Gravfältet är daterat till 600-900 efter Kristus, det vill säga yngre järnåldern, och har förknippats med den norska grenen av ynglingaätten som det berättas om i den stora skaldedikten Ynglingatal. Platsen var en gång centrum för ett mäktigt rike och i dess närhet hade också handelsplatsen Kaupang sin blomstringstid under vikingatidens början.

Gravfältet ligger i ett fornminnesområde som är omkring 182 000 m² stort och består av ett fyrtiotal gravar, däribland sju storhögar och ett storröse. De största gravhögarna är 45 meter i diameter och sex meter höga. Några av de mindre gravrösena har grävts ut och visat sig innehålla enkla brandgravar. I en gravhög, Skeppshögen, strax utanför fornminnesområdet hittades vid en utgrävning 1852 ett vikingaskepp. Borreskeppet hamnade dock senare lite i skymundan av de mer välbevarade Gokstadsskeppet och Osebergsskeppet. Fynden från Borreskeppet har namngett Borrestilen.

Borreparken och Midgard historisk senter är Vestfold fylkes Tusenårssted.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), Borrehaugene, 25 september 2010.