Bortom horisonten (film, 1937)

Från Wikipedia
Bortom horisonten
(Lost Horizon)
Bortom horisonten
Bortom horisonten
GenreÄventyrsfilm
RegissörFrank Capra
ManusRobert Riskin
SkådespelareRonald Colman
Jane Wyatt
OriginalmusikDimitri Tiomkin
DistributionColumbia Pictures
Premiär1937
Speltid132 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Bortom horisonten (engelska: Lost Horizon) är en amerikansk äventyrs-fantasyfilm från 1937 i regi av Frank Capra. Den är en filmatisering av James Hiltons roman Lost Horizon om paradiset Shangri-La från 1933 med filmmanus av Robert Riskin. Filmen omgärdades av många problem som gjorde Capra ovän med flera inblandade personer. Produktionen drog över budgeten med flera hundratusen dollar. Columbia Pictures försökte senare korta ned filmen vid flera tillfällen vilket ledde till att Capra framgångsrikt stämde bolaget för att ha agerat utan hans tillåtelse. Filmen har senare klippts om vid flera tillfällen[1], bland annat 1952 för att minska uppfattade kommunistideal.

Filmen tilldelades två Oscars för bästa scenografi och bästa klippning. Den finns sedan 2016 bevarad i amerikanska National Film Registry.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

1935. Ett flygplan med evakuerade personer från ett Kina i revolution kraschlandar djupt inne i Himalaya. De räddas av ett följe som tar dem till den idylliska dalen Shangri-La, och många av passagerarna kommer snabbt att älska platsen. En av dem, Robert Conway, får snart veta att det hela inte varit någon tillfällighet. Han har valts ut för ett särskilt syfte.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]