Bosanska Krajina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bosanska Krajina
region
Land Bosnien och Hercegovina Bosnien och Hercegovina
Kommuner Banja Luka, Bihać, Velika Kladuša,
Prijedor, Bosanska Dubica,
Sanski Most, Jajce, Mrkonjić Grad
Tidszon medeleuropeisk tid (UTC+1)
Bosanska Krajina i grönt
Bosanska Krajina i grönt

Bosanska Krajina är en region i västra Bosnien och Hercegovina som omges av tre floder - Sava, Una och Vrbas. Regionen är också en historisk, ekonomisk och kulturell enhet i Bosnien och Hercegovina.

Den största staden, och dess historiska centrum, är Banja Luka. Andra städer är Laktaši, Čelinac, Skender Vakuf, Kotor Varoš, Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Bosanski Novi, Prijedor, Sanski Most, Bosanski Petrovac, Ključ, Šipovo, Mrkonjić Grad, Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo, Jajce, Bihać, Bosanska Krupa, Cazin, Bužim, och Velika Kladuša.


Bosanska Krajina har inga politiska gränser eller politisk styre i Bosnien och Hercegovina, dock har regionen ett stort kulturellt och historiskt identitet som har bildades genom flera historiska och ekonomiska händelser.
Regionen Bosanska Krajina är idag uppdelat mellan två entiteteter i Bosnien-Hercegovina: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Populationen i regionen var cirka en miljon före kriget i Bosnien.

Den ungefärliga etniska sammansättningen av Bosanska Krajina år 1991

Sammansättningen av den nuvarande befolkningen i Bosanska Krajina, har dramatiskt förändrats på grund av våldsamma utvisningar och andra krigsförbrytelser i kriget i Bosnien, mellan 1992 och 1995. Olika delar har blivit etniskt rensade, främst bosniaker i nordväst och serber i Republika Srpska och några andra kommuner som gränsar till Kroatien.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Bosanska Krajinas kulturella centrum ligger i Banja Luka. Institutioner såsom Museum of Bosanska Krajina och stadsteatern ligger i Banja Luka. Detta är ett bevis på en lång historia och kultur i denna region.

Galleri[redigera | redigera wikitext]