Bostadslån

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett bostadslån är ett lån som används för att finansiera köp av bostadsfastighet, bostadsrätt eller liknande. Fastigheten eller de till bostaden relaterade värdepappren intecknas eller pantsätts vanligen som säkerhet (pant) för lånet.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige får privatpersoners bostadslån motsvara högst 85 procent av fastighetens värde; resterande del får bostadsköparen finansiera med egen insats. Om låntagaren har god återbetalningsförmåga kan dock blancolån ges för hela eller delar av resterande del av marknadsvärdet. Bestämmelsen om högst 85 % belåning infördes i oktober 2010 av Finansinspektionen i syfte att dämpa prisutvecklingen på bostäder. Tidigare förekom på bostadsmarknaden i vissa fall en total belåning upp till 95–100 procent av marknadsvärdet [1].

Vid finansiering av flerbostadshus finns ingen formell belåningsgräns men i praktiken belånas vanligen högst 75 % av marknadsvärdet, eftersom högre belåning ger långivaren en högre refinansieringskostnad.

Historiskt beviljades bottenlån av särskilda bostadsfinansieringsinstitut (eller ”bostadsinstitut”), medan topplånen kunde beviljas av bostadsinstitut eller bank. Bostadsinstituten kunde vara ägda av låntagarna, av staten eller gemensamt av bankerna. Efter avreglering och omstrukturering av banksektorn i Sverige beviljas nu (år 2011) huvuddelen av bostadslånen av de största bankerna eller deras helägda dotterbolag. Det finns inte längre några större fristående bostadsinstitut (statliga SBAB har blivit bank).

Privatpersoners lån för köp av villa eller lägenhet kallas i Sverige numera vanligen för bolån.

Bolånetak[redigera | redigera wikitext]

Hösten 2010 började nya regler att gälla för bostadslån. Finansinspektionen ger nya allmänna råd för bostadslån: Nya bolån bör inte överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde. Det här blev mer känt som bolånetaket. Reglerna började gälla den 1 oktober och syftet är att öka konsumentskyddet och stävja en osund utveckling på kreditmarknaden. Vidare har det föreslagits ett amorteringskrav som skulle göra att ett alla lån skulle behöva amorteras ner till 50 procent av inköpspriset.[källa behövs]

Amorteringskrav[redigera | redigera wikitext]

Finansinspektionens nya krav från och med 1 juni 2016 som gäller nya bolån[2]

Om lånet överstiger 4,5 ggr nettoårsinkomsten betalas 1% årlig amortering av totala lånebeloppet.

  • lånet får ej överstiga 85 procent
  • belåningsgrad på över 70 procent, 2% årlig amortering av totala lånebeloppet
  • belåningsgrad på över 50 procent (upp till och med 70 procent), 1% årlig amortering av totala lånebeloppet

Lista över institut som i Sverige förmedlat bostadslån[redigera | redigera wikitext]

Lista över statliga stöd gällande bostadskrediter[redigera | redigera wikitext]

Urval av institut som beviljar bostadslån[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ode, Johanna (31 maj 2007). ”2.2 Reglering av bolånemarknaden” (PDF). Statliga kreditgarantier för att underlätta etablering i bostadsrätter och egnahem för förstagångsköpare. Stockholm: Finansdepartementet. sid. 9. http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/34/31/af661408.pdf. Läst 29 juli 2008 [död länk]
  2. ^ maos (20 april 2016). ”Amorteringskrav på nya bolån” (på sv). www.fi.se. Arkiverad från originalet den 16 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160616062323/http://www.fi.se/Press/Pressmeddelanden/Listan/Amorteringskrav-pa-nya-bolan1/. Läst 14 juni 2016. 

Referenser[redigera | redigera wikitext]