Boxningsring

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Boxningsring

En boxningsring är en rund plattform, en arena, där vissa kampsportsmatcher såsom boxning, thaiboxning och savate äger rum. Är en publik inbjuden så är ringen, om lokalen tillåter det, placerad i medium med platser för åskådarna runtomkring. Arrangemanget, tillsammans med ringen, uppfyller då kriterierna för att vara ett massmedium. Fribrottning utövas även den på en kvadradisk arena men med skillnaden att den har tre i stället för fyra rep som omsluter ringen.

Ursprunget till ordet "boxningsring" är inte helt klarlagt men en vanlig teori är att man i begynnelsen ritade en cirkel på marken i vilken boxarna möttes, och ordet levde sedan kvar när man konstruerade en fyrkantig inhägnad som hade varit svår att skapa som en ring.[1][2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Varför ... ... heter det boxningsring när den är fyrkantig?”. Göteborgs-Posten. 18 november 2006. http://www.gp.se/sport/1.43889-varfor-heter-det-boxningsring-nar-den-ar-fyrkantig-. Läst 11 januari 2014. 
  2. ^ ”Varför är boxningsringen fyrkantig?”. Sveriges Radio. 11 juni 2012. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2576&artikel=5145705. Läst 11 januari 2014.