Bröderna Dal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bröderna Dal (norsk originaltitel Brødrene Dal) är samlingsnamnet för fyra TV-serier producerade av Norsk Rikskringkasting om de äventyrslystna bröderna Gaus, Roms och Brumund Dal.

Om serierna[redigera | redigera wikitext]

I den första serien Professor Drøvels hemlighet (svensk premiär i SVT den 30 januari 1980) beger sig den smått galna brödratrion iväg på en expedition för att hitta Professor Kurt Drøvel (spelad av Helge Reiss), som försvann 1950 under en expedition på Overfloden utanför Oslo. Varje avsnitt avslutades med en cliffhanger och repliken "Gå ikke glipp av neste spennende episode av Professor Drøvels hemlighet...". Eftertexterna ackompanjerades av låten "The eye of Wendor" med The Mandala Band.

Serien har sänts i svensk TV (SVT) i två omgångar: år 1982 samt i början av 1990-talet.

Den första serien fick tre uppföljare. Samlat består produktionen av serierna

  • Bröderna Dal och professor Drövels hemlighet (Brødrene Dal og professor Drøvels hemmelighet, 13 avsnitt, 1978[1]
  • Bröderna Dal och de mystiska spektralstenarna (Brødrene Dal og spektralsteinene 13 avsnitt, 1981[2]
  • Bröderna Dal och legenden om Atlant-Is (Brødrene Dal og legenden om Atlant-Is 12 avsnitt, 1993[3]
  • Bröderna Dal och mysteriet med Karl XII:s damasker (Brødrene Dal og mysteriet med Karl XIIs gamasjer, 10 avsnitt, 2005[4]

Serierna var författade av Trond Kirkvaag, Knut Lystad och Lars Mjøen, vilka också spelade de tre bröderna. De är i Norge kända efter initalerna i sina efternamn som KLM.

Brödernas namn anspelar på kända norska ortnamn, Gausdal, Romsdal och Brumunddal. Bröderna Dal hade alltid sina typiska huvudbonader: Gaus hade en hatt av typ Kanadas ridande polis, Roms en australisk arméhatt med ett leopardmönstrat pälsband runt kullen, och Brumund Dal hade en tropikhjälm med en propeller på.

"Drøvel" betyder "gomspene" (uvula) på norska.

Under 2005 har NRK gett ut alla fyra serier på dvd. 2010 släpptes en femte berättelse, "Bröderna Dal och vikingasvärdets förbannelse" (Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse), men då som film.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Serien i NRK:s arkiv
  2. ^ Serien i NRK:s arkiv
  3. ^ Serien i NRK:s arkiv
  4. ^ Serien på IMDb

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]