Bröderna Hedlund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
1935 levererade och monterade Bröderna Hedlund den nya Katarinahissen i Stockholm
Vattenverket i Norsborg, Botkyrka kommun

AB Bröderna Hedlund var en smidesfirma i Stockholm som grundades 1911 av bröderna Petrus och Jonatan Hedlund. Bröderna Hedlund sysslade till en början med ornaments- och byggnadssmide i liten skala, men då man i Sverige började bygga större hus, såsom kontor, affärer, hallar med mera, övergick snart Bröderna Hedlund till grovsmide och tillverkning av stålkonstruktioner till byggnader och anläggningar, vilket skulle bli huvudverksamheten. 1913–1914 levererade man ca 400 ton stål till utbyggnaden av Stockholms stads vattenverk i Norsborg. Leveransen av dammluckorna till vattenkraftverket i Untra vid Dalälven i Uppland 1912−1918 var Bröderna Hedlunds första jobb för vattenkraftsindustrin. Broklaffarna mellan Lilla och Stora Essingen var det första broarbetet. Men även mycket annat smide såsom stolpar och fackverksmaster tillverkades.

Företaget utförde rivningsarbetet av den gamla Katarinahissen, med gångbron över till Mosebacke torg.[källa behövs]

Bröderna Hedlund låg ursprungligen i Vasastan men flyttades 1942 till Södra Hammarbyhamnen. 1946 hade företaget omkring 330 anställda.[1]

1961 köptes AB Bröderna Hedlund av Grängesbergskoncernen och blev ett dotterbolag under namnet Gränges Hedlund. Bröderna Hedlund hade året innan börjat bygga ett stort rörverk i Jordbro på Södertörn och Grängesberg hade fått en stor order på svetsade rör åt den sovjetiska oljeindustrin.

1986 såldes Gränges Hedlunds ståldivision till Finnboda AB för att redan 1988 säljas vidare till nybildade Götaverken Mekan AB.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk uppslagsbok, andra upplagan 1947 Arkiverad 19 augusti 2015 hämtat från the Wayback Machine.