Brønnøysundregistrene

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brønnøysundregistrene i Brønnøysund i Brønnøy kommun i Nordland fylke

Registerenheten i Brønnøysund (vanligen kallat Brønnøysundregistrene) är en norsk förvaltningsmyndighet med ansvar för en rad nationella kontroll- och registreringsordningar. Myndighetens överordnade mål är att bidra till ökad ekonomisk trygghet och effektivitet både för näringslivet och i samhället generellt. Registret har kontor i Brønnøysund i Brønnøy kommun i Nordland fylke.

Historik[1][redigera | redigera wikitext]

Myndighetens ursprung var beslutet att Lösöresregistret (Løsøreregisteret) för pantsatt lösöre skulle centraliseras och datoriseras, detta efter att Lov om pant i løsøre antagits 1978. Detta centralregister lades under sorenskriveren i Brønnøy. Senare tillkom fler register, bland annat stiftades 1981 lagen om forskrift om innsendingsplikt for årsregnskap vilket ledde till att Regnskapsregisteret hamnade i Brønnøysund.

1 januari 1988 blev samtliga nationella register överförda från sorenskriveren och den nya myndigheten bildades.

Register förlagda till myndigheten:[2][redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Registerenheten i Brønnøysund” (på norska). Forvaltningsdatabasen. https://nsd.no/polsys/data/forvaltning/enhet/13514/endringshistorie. Läst 31 december 2019. 
  2. ^ ”Alle registrene våre” (på norska). Registerenheten i Brønnøysund. https://www.brreg.no/om-oss/oppgavene-vare/alle-registrene-vare/. Läst 31 december 2019.