Brahehus

Ej att förväxla med Per Brahes hus eller Braheslott.
Brahehus
Slott (Ruin)
Brahehus fotograferad från E4:an med Vättern i bakgrunden.
Brahehus fotograferad från E4:an med Vättern i bakgrunden.
Land Sverige
Landskap Småland
Län Jönköping
Kommun Jönköping
Socken Gränna
Koordinater 58°03′11″N 14°30′18″Ö / 58.05294°N 14.50491°Ö / 58.05294; 14.50491
Kulturmärkning
Fast fornlämning
 - FMIS beteckn Gränna 43:1
Information från FMIS.
Modell över Brahehus

Brahehus är en tidigare slottsbyggnad, numera ruin, vid Europaväg 4, tre kilometer norr om Gränna. Ruinen ligger i Gränna socken i Jönköpings kommun.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Per Brahe den yngre lät påbörja bygget av Brahehus 1637, men arbetet blev inte klart förrän i mitten av 1650-talet. Byggarbetet försvårades av att byggmaterialet, som till någon del utgjordes av lokal vätternsandsten, måste forslas uppför det branta berget. Ursprungligen var Brahehus tänkt som ett änkesäte åt Brahes maka Kristina Katarina Stenbock, men eftersom hon avled 1650 användes byggnaden istället för inkvartering av Brahes gäster.

När byggnaden stod färdig, bestod den av en hög huvudbyggnad vid klippranden ner mot Vättern och två fyrkantiga hörntorn, med en milsvida utsikt över Vättern, Visingsö och Gränna.

Efter Per Brahes död 1680 tömdes Brahehus på inredning och strax därefter drogs grevskapet in till kronan under Karl XI:s reduktion. På hösten 1708 utbröt en brand i grannbyn Uppgränna och elden spred sig även till Brahehus, som brann ned till grunden.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Brahehus ligger på 270 meters höjd över havet, 180 meter över Vättern, vilket är en av Sveriges största höjdskillnader mot en större sjö eller ett hav med utsikt över detsamma. Sveriges högst belägna motorväg, den så kallade Vätterleden (E4) går strax öster om Brahehus.

Brahehus ligger idag vid motorvägen och där finns också rastplats, restaurang och bensinstation med utsikt mot Vättern och Visingsö.

Ruinen restaurerades 2011–2012.[1]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]