Brian Kobilka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brian Kobilka Nobelpristagare
Brian Kobilka 2007.
Brian Kobilka 2007.
Född 1955
Little Falls, Minnesota, USA
Nationalitet Amerikan
Institutioner Stanford University School of Medicine
Nämnvärda priser Nobelpriset i kemi (2012)
Brian Kobilka i Stockholm 2012

Brian Kent Kobilka, född 30 maj 1955 i Little Falls, Minnesota, är en amerikansk professor som 2012 tilldelades Nobelpriset i kemi tillsammans med Robert Lefkowitz för deras studier av G-proteinkopplade receptorer.[1]

Kobilkas forskning handlar om cellers mottagare, receptorerna, som gör att cellerna kan känna av och anpassa sig till omgivningen. Han har kartlagt en betydelsefull familj av receptorer, de så kallade G-proteinkopplade receptorerna. Lefkowitz har med hjälp av radioaktivitet kunnat påvisa flera sådana här mottagare. Han utvann receptorn från dess gömställe i cellens vägg och kunde på så sätt skapa sig en uppfattning om hur den fungerade. Kobilka lyckades sedan leta fram den gen ur kroppens arvsmassa som kodar för den receptor som Lefkowitz upptäckte. [2] Före Lefkowitz och Kobilkas upptäckter var det inte känt hur celler kunde känna av sin omgivning. Uppskattningsvis hälften av alla läkemedel har framställts för att förhålla sig till pristagarnas upptäckt.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”"The Nobel Prize in Chemistry 2012 - Press Release"”. Nobelprize.org. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2012/press.html#. Läst 10 oktober 2012. 
  2. ^ ”Årets kemipriset till två amerikaner”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/dags-for-nobelpriset-i-kemi_7569594.svd. Läst 10 oktober 2012. 
  3. ^ ”Nobelpris i kemi för smarta receptorer”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nu-ska-nobels-kemipris-avslojas. Läst 10 oktober 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]