Briefs

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Briefs

Briefs är en typ av kalsong med korta ben som omfamnar underlivet och där bakdelen löper tvärs över skinkorna istället för att omge benet. Modellen finns i ett antal stilar med varierande benlängd och täckning men gemensamt är stadigt grepp om underlivet och bakdel samtidigt som den övre delen av låret lämnas bar.

År 2014 gjordes en undersökning om underkläder som visade att ca. 27% av männen föredrog någon form av brief över andra underklädestyper[1] vilket nätt och jämnt gjorde modellen till den enskilt mest omtyckta.

Briefmodellen är särskilt populär för idrott och rörelse eftersom plagget erbjuder mycket stöd, har mindre material som samlas upp på benen och sitter stilla på kroppen; till skillnad från bland annat boxershorts som tenderar att glida uppåt längs rumpan[2]. Den kroppsnära passformen gör även att kalsongen är bekväm under nästan alla typer av byxor och erbjuder obehindrad rörelse[3].

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

I vardagligt språkbruk kallas denna kalsongmodell för briefs men kallas även felaktigt för Y-front (en äldre typ av kalsong med gylf i formen av ett Y framtill) eller speedos (en form av badplagg).

I engelskan finns också uttrycket tighty whities som används för att retsamt benämna små, tajta och vita briefs. Begreppet tighty whities är starkt förknippat med kalsongryck i moderna amerikanska verk där de förekommer som practical jokes eller skol-mobbning i leken boxers or briefs. Leken går ut på att en grupp av personer håller fast och överraskar en kille med ett kalsongryck. Om offret i fråga bär briefs kan detta komma att avslöjas ifall kalsongen dragits upp ovanför byxlinningen såpass mycket att bar hud syns nedanför brief-kalsongens smala sidostycken. Då är det uppenbart att offret bär briefs, vilket i dessa verk är mycket genant för bäraren men underhållande för åskådarna[4].

Stilar[redigera | redigera wikitext]

Maxi[redigera | redigera wikitext]

Maxi-modellen är den stil av briefs som täcker allra mest av låret och midjebandet sitter oftast strax under naveln. Kalsongen har väldigt lågt skurna ben och i vissa utföranden liknar modellen närmast en boxer-brief med korta ben. Denna modell används bland annat för att skapa en jämnare kroppsfigur samtidigt som underlivet hålls stadigt på plats[3].

Midi[redigera | redigera wikitext]

Denna stil är den vanligast förekommande typen av brief tillsammans med mini. Midjebandet sitter precis vid den naturliga midjan och benen är relativt lågt skurna[3]. I de flesta butikssortiment kallas denna modell för briefs eller helt enkelt bara kalsonger men kallas även i vissa sammanhang för slip.

Mini[redigera | redigera wikitext]

Briefs av mini-modellen sitter strax under den naturliga midjan och benen är ofta högt skurna mot midjebandet. Många varianter av den här modellen är även gjorda för att framhäva underlivet och ge bättre stöd[3]. Under försäljning går denna kalsongtyp under ett flertal namn. Den kallas bland annat för mini, mini-slip, minikalsonger, mini-briefs eller bara briefs. På grund av likheter med feminina underkläder annonseras denna modell ibland som trosa eller herrtrosa på vissa butikskedjors herravdelningar.

Tanga[redigera | redigera wikitext]

Tanga, eller tangakalsonger, är en modell av brief-kalsongen designad för att täcka så lite hud som möjligt. Kalsonger av denna modell håller underlivet som i en påse fäst till midjebandet och bakdelen består av ett triangulärt tygstycke som löper över skinkorna och är fäst i midjebandet där bak. På grund av att midjebandet är det enda som löper över bärarens höfter blir nästan hela låret synligt och denna modell har stora likheter till bikinitrosan [5]. Modellen kallas även sport-brief på engelska och är främst populär hos atleter och idrottare som vill undvika tjocka lager av kläder men har också hyllats för att erbjuda komfort i de flesta sammanhang.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Zeynep Sasmazel (6 januari 2015). ”Men’s Underwear Style and Trend Infographic”. http://www.underwearexpert.com/2015/01/mens-underwear-trend-report-2014/. Läst 21 juli 2016. 
  2. ^ ”Types of Mens underwear”. http://www.menunderwear.co.uk/types-of-mens-underwear/. Läst 27 juni 2016. 
  3. ^ [a b c d] The Men’s Health Style Team (19 juli 2016). ”How to Choose the Best Underwear For Your Body”. http://www.menshealth.com/style/underwear-glossary. Läst 21 juli 2016. 
  4. ^ No more bullies. 2006. ISBN 1-56004-242-7. https://books.google.se/books?id=ZNSWgL02c6QC&pg=PP4&dq=wedgie+bully&lr=&redir_esc=y#v=onepage&q=wedgie%20bully&f=false. Läst 21 juli 2016 
  5. ^ ”Tips to Remember While Shopping for Men’s Bikini Underwear”. Arkiverad från originalet den 26 juli 2016. https://web.archive.org/web/20160726130342/http://dudeundies.com/news/3-tips-to-remember-while-shopping-for-mens-bikini-underwear. Läst 19 juli 2016.