Brigitte Kuhlmann

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Brigitte Kuhlmann, född cirka 1947, död 4 juli 1976, var en västtysk terrorist, tillhörande Revolutionäre Zellen. Hon var för en tid pedagogikstudent i Hannover. Kuhlmann dödades i samband med Operation Entebbe i Uganda 1976.

Gisslandramat på OPEC-högkvarteret[redigera | redigera wikitext]

Revolutionäre Zellen hade ett mycket nära samröre med en utbrytargrupp ur PFLP (som kallade sig PFLP-EO) vilket visade sig den 21 december 1975 då en grupp på sex personer, anförda av Ilich Ramírez Sánchez, kallad ”Schakalen”, stormade in på ett OPEC-möte i Wien och tog 70 delegater som gisslan. Gisslantagarna hade några dagar tidigare försetts med vapen från den libyska ambassaden i Wien.[1] Man krävde bland annat att en starkt antiisraelisk kommuniké skulle läsas upp vid mötet. Kraven innebar även att USA:s förmenta imperialism skulle fördömas samt att OPEC-staterna skulle finansiera den palestinska kampen i Mellanöstern. Dagen därpå, den 22 december, släppte man de personer ur gisslan som var bosatta i Wien.

Återstoden av gisslan, 33 personer, och de sex terroristerna steg på en DC-9 för fri lejd ut ur Europa. Gisslan släpps i olika länder i Nordafrika, och terroristerna tog sig så småningom, obehindrade, till Libyen. De libyska myndigheterna ignorerade de österrikiska kraven på terroristernas utlämning.

Förutom Ramírez Sánchez utgjordes gisslantagarna av Hans-Joachim Klein, som sårades vid dramat, Gabriele Kröcher-Tiedemann och palestiniern Anis Al-Nakasch. De två övriga personerna har hittills inte identifierats, men mycket tyder på att de var Brigitte Kuhlmann och Wilfried Böse.

Kapningen av Air France Flight 139[redigera | redigera wikitext]

Tillsammans med Wilfried Böse och två palestinier från PFLP-EO kapade Kuhlmann den 27 juni 1976 Air France Flight 139 från Tel Aviv som hade mellanlandat i Aten och var på väg till Paris. Kuhlmann och Böse hade stigit på planet i Aten, agerande man och hustru.

Brigitte Kuhlmann sköts ihjäl av israeliska kommandosoldater ur IDF i samband med kapardramats upplösning på Ugandas internationella flygplats i Entebbe.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ OPEC raid Arkiverad 26 januari 2012 hämtat från the Wayback Machine. wien-vienna.com