Briljantblått FCF

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se E133.
Strukturformel

Briljantblått FCF är ett färgämne för livsmedel och andra ämnen. Det betecknas med E-nummer E133 och i Colour Index Food Blue 2 och 42090. Det är i rent tillstånd ett rödblått pulver. Det är lösligt i vatten och lösningen har en maximal absorption vid ca 628 nanometer.

Kemi[redigera | redigera wikitext]

Ämnet är ett syntetiskt triarylmetanfärgämne som framställs från stenkolstjära. Ämnet kan kombineras med tartrazin (E102) för att producera olika nyanser av grönt.

Ämnet förekommer vanligtvis ett dinatriumsalt. Diammoniumsaltet har CAS-nummer [2650-18-2]. Kalcium- och kaliumsaltet är också tillåtna.

Ämnet upptas dåligt från mag-tarmkanalen och 95 % återfinns i avföringen. Ämnet reagerar med vissa gallpigment och ger upphov till grön avföring.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Briljantblått FCF finns ofta i glass, ärtor på burk, mejeriprodukter, godis[1] och dryck. Det används också i tvål, schampo och andra hygienprodukter och kosmetiska produkter. I markforskning används briljantblått för att spåra och åskådliggöra infiltration och vattenfördelning i jord. Det används som färgämne i munvatten.[2]

Hälsa och säkerhet[redigera | redigera wikitext]

Briljantblått FCF har tidigare varit förbjudet i bland annat Österrike, Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Norge, Spanien, Sverige och Schweiz, men har certifierats som en säker livsmedelstillsats inom EU och är därigenom idag godkänt i de flesta av länderna. Det kan framkalla allergiska reaktioner hos individer som redan lider av astma[3]. I USA beräknas den dagliga konsumtionen vara cirka 16 mg per person.

Omfattande tester har kommit till slutsatsen att färgen inte orsakar hyperaktivitet.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nestle Aero packet ingredients listing barcode: 7613031579334
  2. ^ ”LISTERINE® Antiseptic Mouthwash, SMART RINSE™, WHITENING®, ADVANCED®, Fluoride Rinse, and Tartar Protection Products”. Listerine.com. Arkiverad från originalet den 2 januari 2011. https://web.archive.org/web/20110102003953/http://www.listerine.com/product-acb.jsp. Läst 31 juli 2009. 
  3. ^ J. Allergy Clin. Immunol.; VOL 64 ISS Jul 1979, P32-37, (REF 25)
  4. ^ FDA/IFIC Brochure, Food Color Facts. FDA. January 1993. http://www.cfsan.fda.gov/~lrd/colorfac.html